Швейцарецът Роджър Федерер стана едва вторият тенисист в Оупън ерата, който достига 1200 победи. Това стана факт в третия кръг на турнира "Мастърс" в Мадрид, след като Федерер спечели с 6:0, 4:6, 7:6 (3) срещу французина Гаел Монфис.

"Маестрото" достигна много трудно до победата, като трябваше да отрази два мачбола на свой сервис в предпоследния гейм. В тайбрека обаче швейцарецът нямаше затруднения и след като поведе с 6:1 точки, успя да затвори срещата след точно 2 часа и 1 минута игра.

Двубоят стартира отлично за Федерер, който взе първия сет на нула за по-малко от 20 минути.
Монфис обаче влезе с различна нагласа във втората част на мача и бързо поведе с 3:0 гейма. В тези минути играта на Федерер бе доста колеблива и съперникът му пропусна две възможности да поведе с 5:2 гейма.

След като успя да върне пробива, Федерер бе близо до втори такъв, с който да поведе с 5:4 и практически да си осигури спечелването на мача, но изненадващо даде нов шанс на съперника си, от който той се възползва.

Монфис изравни сетовете след 6:4, а в началото на третия отново бързо поведе с 3:0 гейма.

Чак тогава Федерер започна да излиза от миникризата, в която бе изпаднал. Швейцарецът спечели подаването на съперника си в седмия гейм, но в 12-ия Монфис можеше да спечели мача, получавайки на два пъти възможност да отиграе мачболи. При втория от тях той опита прехвърлящ удар, който обаче не намери очертанията на корта.

Решителният тайбрек започна с двойна грешка на Монфис и до края му Федерер не позволи да загуби инициативата.

В четвъртфиналите швейцарецът ще играе с австриеца Доминик Тийм, който по-рано днес победи с 6:4, 7:5 италианеца Фабио Фонини.

За четвъртфиналите се класира и другият швейцарец - Стан Вавринка, който спечели с 6:3, 7:6(3) срещу японеца Кей Нишикори. За място на полуфиналите Вавринка ще игра с победителя от мача между Рафаел Надал (Испания) и Франсис Тиафо (САЩ)./БТА