Роджър Федерер ще се завърне на корта чак през 2021 г. и вече тече дебат дали това няма да е последният сезон на знаменития швейцарец. 20-кратният шампион от Големия шлем все още не дава ясен отговор на въпроса – в едно от последните си интервюта пред швейцарските медии 39-годишният тенисист сподели, че ще играе, докато изпитва удоволствие и забавление.

„Тези мисли преминават през главата ми вече около пет години“, сподели Маестрото в отговор на въпрос дали все повече мисли какво ще прави след края на своята кариера. „Но докато ми е забавно и докато не е проблем за всички нас (б.а. – за семейството), ще продължа. След това ще се концентрирам върху семейството, моята фондация и спонсорите ми. Много съм заинтересован от някои бизнес идеи и от предприемачество. Но определено не искам да планирам всичко точно сега“, сподели Федерер, цитиран от Schweizer Illstrierte.

Той каза още, че иска да продължи да обикаля света, тъй като много му е харесал периода в края на 2019, когато организира турне от демонстративни двубои в Южна Америка.

„Искам да се върна на много места, на които съм бил. Обичам да пътувам до Азия и Южна Америка. Харесаха ми Мексико, Чили и Колумбия. Мога да си представя, че ще участвам в демонстративни мачове. Ще пренеса тениса на места, където спортът все още не е получил особено внимание“, сподели швейцарецът, който догодина става на 40.

Тази година 20-кратният шампион от Големия шлем игра само на Australian Open, където достигна до полуфиналите. След това на два пъти се подложи на операция на коляното, която го извади от сметките до края на кампанията. Той прекара много време в Швейцария и сподели, че се справя с живота по време на коронавируса с „много търпение, дисциплина и здрав разум“.

„На правилния път съм. Постепенно се завръщам, но не се поставям под напрежение и използвам колкото време ми е нужно“, каза Федерер относно операциите и връщането му към треноровъчния процес. „Ще играя на даден турнир, когато съм готов на 100%. В момента изглежда така, че мога да се завърна на Australian Open през януари“.

„Все още не“, отговори Роджър на въпрос дали може да тренира пълноценно. „В момента не е възможно да го правя повече от два часа с ръкета в ръка. Но работя върху своята сила и издръжливост, без да изпитвам болка. Няма да има повече операции“.

20-кратният шампион от Големия шлем сподели, че последно е говорил с Новак Джокович преди около два месеца. „Но беше само разговор относно кога и как тенисът ще се завърне, как мерките срещу коронавируса могат да бъдат приложени в турнирите. Залозите са високи, а важно е оцеляването на надпреварите и оцеляването на професионалистите, които имат много разходи“, каза Федерер.