Новак Джокович обяви официално създаването на Професионалната асоциация на тенисистите (Professional Tennis Players Association) – новият съюз, който сформира след подадената оставка като президент на Съвета на играчите на ATP. Световният №1 получи критики за този свой ход от двамата си най-големи съперници на корта – Роджър Федерер и Рафаел Надал, както и от Анди Мъри.

„След днешната успешна среща сме развълнувани да обявим началото на Професионалната асоциация на тенисистите. Това е първата асоциация, която изцяло принадлежи на играчите, от 1972 година насам“, написа сърбинът в профилите си в социалните мрежи, като качи снимка на състезателите, които влизат в съюза. Това са Васек Поспишил, Каспър Рууд, Диего Шварцман, Матео Беретини, Гуидо Пея, Филип Краинович, Тейлър Фриц, Хуберт Хуркач, Мартон Фучович и още около 20 други.

Джокович отправи критика срещу Съвета на играчите на ATP – според него той не може да променя важни решения в тура, затова създаде новата организация. И Федерер, и Надал обаче се обединиха зад тезата, че не това е времето за разединение.

„Светът живее в трудна и сложна ситуация. Лично аз вярвам, че тези времена трябва да бъдат спокойни и всички ние да работим заедно в една и съща посока. Време е за обединение, не за разделение“, написа испанецът в Twitter.

„Съгласен съм, Рафаел Надал. Това са несигурни и предизвикателни времена, но аз вярвам, че за нас е много важно да се обединим като играчи. Спортът трябва да се обедини и да посочи пътя напред“.

Анди Мъри и Дан Еванс също са сред критиците на новата организация, за която детайли тепърва ще стават ясни. Трикратният шампион от Големия шлем не е напълно сигурен в целите на съюза и иска още време, за да осмисли ситуацията. Той не е бил съгласен, че жените не са включени в Професионалната асоциация на тенисистите. „Няма да подпиша днес“, е съобщил Мъри в събота.

А след като е получил имейла за създаването на новата асоциация, Дан Еванс съобщи, че това не е правилното време за такъв ход. „Това е ужасен тайминг – да говорим за подобно нещо точно сега. Мисля, че ATP върши страхотна работа за нас и няма да подпиша документа, който те искат“, каза той, цитиран от The Guardian.

Според Джокович обаче няма никакви пречки. „Нашата сигурност е 100-процентова и ни е разрешено да сформираме тази асоциация на играчите. Това не е съюз. Това е асоциация на играчите. Така че ние не правим бойкот. Не сформираме паралелен тур“, отговори на критиците световният №1.