Предстои непредвидим финал на тенис турнира от сериите „Мастърс“ в италианската столица Рим. Един срещу друг в спор за трофея се изправят световния №1 Новак Джокович и първата ракета на Гърция Стефанос Циципас. Сблъсъкът е днес от 17:00 часа и ще бъде предаван пряко по MAX Sport 1.

Сърбинът достигна до финала в Рим за четвърта поредна година, записвайки чиста победа над един от най-добре играещите на клей тенисисти в тура – Каспър Рууд. Днешният мач ще бъде 53-ти „Мастърс“ финал за Джокера, като по този начин той изравни рекорда на Рафаел Надал.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Успехът в ½-финала бе още по-специален за сърбина, тъй като е под №1000 в професионалната му кариера. Така той се превърна в едва петия тенисист, достигнал тази граница, като пред него са само Рафаел Надал (1051), Иван Лендъл (1068), Роджър Федерер (1251) и Джими Конърс (1274). Новак ще се опита днес да вземе първа титла за 2022-а година.

В същото време, поставеният под номер четири Циципас, се наложи над втория в схемата Александър Зверев след обрат с 4:6, 6:3, 6:3 в другия ½-финал в събота. Представителят на Гърция, който ще се изкачи до четвърто място в световната ранглиста през следващата седмица, има шанс да спечели трета титла от турнирите от сериите „Мастърс“.

Gulliver/GettyImages
44 снимки

До този момент Джокович и Циципас имат 9 мача помежду си, като сърбинът е записал 6 победи срещу 3 за гърка. Последната им среща беше на миналогодишния финал на турнира от „Големия шлем“ – „Ролан Гарос“, където Джокера направи невероятен обрат от 0:2 сета, за да триумфира с титлата.