Световният номер 1 в тениса Новак Джокович постигна трудна победа с 6:3, 4:6, 6:3 за 2 часа и 12 минути срещу Доминик Кьопфер и се класира на полуфиналите на турнира от сериите „Мастръс“ в Рим на червени кортове.

Кьопфер бе първият квалификант от 2009 година насам, който стига толкова далеч в турнира, а Ноле продължава похода си към евентуална рекордна 36-а титла от “Мастърс” сериите. За момента двамата с Рафаел Надал делят първата позиция с по 35 трофея. Практически Джокович продължава да е непобеден тази година в 30 двубоя, макар срещу Пабло Кареньо Буста на US Open да бе дисквалифициран за неволен удар с топка срещу лайнсмен.

Белградчанинът започна устремно и взе първите четири гейма в двубоя, но Кьопфер върна двата пробива и намали до 3:4. Джокович реагира и отново направи серия от четири гейма, с която взе първия сет и поведе с 2:0 във втория.

Сърбинът обаче продължи да допуска нетипично много грешки и позволи на Кьопфер да изравни за 3:3, а в последствие 97-ият в света германец дори стигна до пълен обрат след нов брейк за 6:4. Джокович все пак показа класа в третия сет и с още два пробива в третия и в деветия гейм стигна до крайната победа, негова 53-а в Рим (Надал е лидер с 63). Сърбинът обаче пропусна 15 от 21 възможности за пробив, като Кьопфер реализира всяка една от четирите, които получи в двубоя.

За място на финала Джокович ще се изправи срещу норвежеца Каспер Рууд, който отстрани номер 4 Матео Беретини (Италия) с 4:6, 6:3, 7:6(5). За 21-годишния Рууд навакса изоставане от 2:4 точки в тайбрека на третия сет и за първи път в кариерата си се класира за полуфинал в турнирите от сериите "Мастърс".