Световният №1 Новак Джокович коментира дали обмисля да се ваксинира срещу COVID-19. Организаторите на домашния му турнир в Белград през тази седмица предоставят възможността на желаещите състезатели да се ваксинират и някои от участниците се възползваха от възможността. До момента сърбинът е заявил, че ще направи това.

„Напоследък има много възможности по отношение на ваксините. Чух от организаторите, от брат ми, че много играчи са се ваксинирали. Все още има голяма неяснота по отношение на това, дали ваксинацията ще е задължителна, за да участваме на АТР тура, не мисля, че ще се стигне дотам. Надявам се да не се, защото винаги съм вярвал в свободата на избора", заяви Джокович.

„Ще запазя за себе си решението, дали ще се ваксинирам или не. Мисля, че това е лично решение и не искам да влизам в тези определения за или против ваксините, които медиите за жалост създават в днешно време. Не искам да бъда определян като някого, който е против или за ваксините. Няма да отговоря на въпроса, който ме попитахте и се надявам всички да уважат това", добави още той.

„Това е чувствителна тема и хората стават емоционални по нея, нашата държава се бори вече дълго време с това заболяване. Много хора искат да се завърнат към нормалния си живот и опитват да избегнат заразяване, това е отговорност", каза сърбинът.

„Що се отнася до ваксинирането, винаги съм бил привърженик на свободния избор. Не искам да бъда приписван към един или друг лагер, защото има много конфликти между хора, които искат да се ваксинират и такива, които не искат", добави още той.

„Просто не искам да съм част от медийна кампания. Моля единствено хората да уважават желанието ми да запазя решението за себе си, това е. Имам правото да го направя. Който иска, може да се ваксинира, който не иска, не е необходимо. Надявам се да не бъде задължително", заяви Джокович.