Световният номер 1 Новак Джокович се надява Роджър Федерер да се завърне на корта скоро, за да се подновят страхотните мачове между тях.

Швейцарецът ще пропусне Откритото първенство на Австралия през януари. 40-годишният Федерер каза пред медии в родината си, че е малко вероятно да играе отново до средата на 2022 година, тъй като се възстановява от множество операции на коляното и би бил "изключително изненадан", ако успее да участва на "Уимбълдън", където има рекордните осем титли.

"Роджър е икона на нашия спорт и хората по света го обичат. Обичат да го гледат как играе, обичат да го виждат наоколо", каза Джокович, след като си осигури място на полуфиналите на Финалите на АТП след победа над руснака Андрей Рубльов с 6:3, 6:2.

"Той е много важен за тениса на и извън корта. В името на спорта искрено се надявам, че ще можем да го видим да играе поне още малко. Сигурен съм, че и той не иска да сложи край на кариерата си по този начин", добави сърбинът.

"Мисля, че той определено ще направи последен опит. За всичко, което е постигнал и създал за този спорт, той заслужава да играе и заслужава подобаващо сбогуване", каза Джокович.

Сърбинът се стреми да изравни рекорда на Федерер от шест титли на Финалите на АТП. Той вече си осигури място на полуфиналите, а в последните си мач от груповата фаза ще се изправи срещу британеца Камерън Нори в петък.