Той успя да постигне един недостижим до този момент връх. Новак Джокович се превърна в първия тенисист, завоювал всяка една титла от деветте в Мастърс сериите.

След пет загубени финала в Синсинати, сърбинът най-сетне триумфира и в Мейсън, побеждавайки Роджър Федерер на финала. Затова и логично радостта му бе огромна.

"Определено един от най-специалните моменти в моята кариера", сподели Джокович след двубоя. "Постижения, да пиша история в спорта, който истински обичам, е огромна привилегия и чест, и нещо, с което ще се гордея през целия си живот."

"Казвах преди, че през тази седмица този трофей бе мотивация. Голяма мотивация за мен. Но в същото време опитах да не мисля за напрежението от постигането на история прекалено много, защото имах неуспешни опити преди."

"Влизайки в мача не беше лесно психологически, защото знаех, че бях загубил от него всеки път, когато играем на този корт. Но в същото време, мислех, че имам шансове, защото се чувствах все по-добре с всеки изминал мач. Това беше най-доброто ми представяне за седмицата."

Федерер действително не изигра най-добрия си мач, но Джокович на свой ред бе перфектен и най-сетне се добра до така желания трофей. В три от досегашните си пет финала той бе загубил именно от Федерер.

"За мен е освежаващо, защото за първи път печеля този трофей и то срещу него. Удоволствие е да споделям корта с него, с най-великия на всички времена и наистина го мисля. С него, с Надал, тези момчета са неразделима, важна част от моя живот и кариера и еволюцията ми като тенисист."

"Те ме карат да играя най-добрия си тенис. Те ме карат да се подобряват. Те ме карат да мисля какво ми трябва, за да бъда най-добрият в света. Да не играя с Роджър над две години е много странно, честно казано. Мислех, че не сме играли година или нещо такова, но после си спомних, че последният път бе в Австралия. Беше много отдавна, което е необичайно, защото сме играли много помежду си над десетилетие."

От началото на сезона на трева Джокович е с актив от 19 победи и само 2 поражения и логично влиза в US Open като може би най-големият фаворит.

"Спечелването на Уимбълдън определено направи подхода към Торонто и Синсинати доста по-различен. Чувствах се по-уверен на корта. Чувствах, че се нуждая от още няколко мача. Не играх много добре в Торонто, но изиграх 2-3 мача, след това нещата започнаха да се случват по-добре. Този опит определено помага да имаш самочувствие и верен подход."

"Доволен и горд съм, както и много доволен. Изпълнен с емоции. Опитах пет път. Не успях. Продължих да идвам тук и всеки път усещах по-голямо напрежение. Прекрасно е, не мога да го сравня с друго", допълни Джокович.

Джокович и Федерер

източник: БГНЕС