Бившите шампиони Доминик Тийм (Австрия) и Кристиан Гарин (Чили) отпаднаха в първия кръг на турнира по тенис на клей в Рио де Жанейро (Бразилия) с награден фонд 2 милиона долара.

Победителят в надпреварата през 2017 година Тийм загуби от представителя на домакините Тиаго Монтейро с 1:6, 6:3, 6:7(2). Монтейро спаси всичките четири възможности за пробив на съперника в решаващия трети сет, който спечели категорично в тайбрека след 2:46 часа игра. Така той постигна първи успех за сезона в основната схема в надпревара от Тура на АТП.

"Началото на годината е трудно за мен, въпреки че чувствам, че играя на доста добро ниво. Опитвам се да давам повече и повече. Допуснах някои трудни за приемане загуби в много оспорвани мачове. Затова първата ми победа в толкова голям турнир е много важна за мен", коментира 83-ият в световната ранглиста Монтейро.
      
В търсене на място на четвъртфиналите за втори път след 2017 година той ще срещне победителя от срещана между номер 2 Камерън Нори (Великобритания) и Хуан Мануел Черундоло (Аржентина), "щастлив губещ" от квалификациите.

Испанецът Педро Мартинес елиминира носителя на трофея от 2020 година Кристиан Гарин (Чили) със 7:6(0), 6:4 след почти два часа и половина игра и прекъсна серия от четири поредни загуби. Мартинес ще срещне във втория кръг квалификанта Николас Хари (Чили), който се справи с поставения под номер 3 Лоренцо Музети (Италия) с 6:4, 6:1.

Шампионът през 2019 година Ласло Джере (Сърбия) започна с победа над аржентинския квалификант Факундо Банис с 6:2, 3:2 и отказване на съперника заради травма на левия крак.