Григор Димитров се класира за ¼-финалите на Murray River Open, подготовителния турнир за Australian Open с награден фонд 320775 долара., който се провежда на кортовете в същия град, побеждавайки Алексей Попирин с 6:4, 6:7(5), 6:3.

Това бе първа среща между двамата и това си пролича. Въпреки че водеше със сет и пробив, сервирайки за мача, Димитров допусна да се стигне тайбрек, а впоследствие и до трети сет, където поведе с 5:0, но Попирин отвърна с 3 поредни гейма преди българинът отново да качи равнището си на игра и да сложи точка на спора.

Така по-късно днес първата ни ракета отново ще излезе на корта, тъй като през вчерашния ден не се игра заради положителна проба на един от хотелските служители, където състезателите са отседнали и това доведе до изолация и тестване на тенисистите. Съперник на хасковлията ще бъде Корентен Муте, който се справи с Джеймс Дъкуорт със 7:6(4),6:4. Французинът спечели единствената си среща с Димитров досега с 2:6, 3:6, 7:6(4), 6:3, 6:1 на "Уимбълдън" през 2019 година.


Първи сет

Срещата започна отлично за нашия представител, който успя да пробие още в първия гейм, обръщайки подаването на съперника си от 30:0.

Брейкът бе затвърден след труден сервис гейм на българина, в който спаси две точки за пробив.

Австралиецът отново трябваше да отразява точка за брейк, но този път се справи и не допусна да изостане с 0:3.

Въпреки че мина през равенство 30:30 Гришо показа по-търпелива игра от дъното на корта и дръпна с 3:1.

Местният представител най-сетне успя да запише по-убедителен гейм, отстъпвайки само точка на съперника си.

Нов силен гейм от страна на хасковлията, в който не отпусна нито точка, благодарение на прекрасния си начален удар - 4:2.

4:3 И Попирин определено намери ритъма на сервис, което води до нов бърз гейм за австралиеца.

Димитров отново дръпна с два гейма, но този път мина през миникриза, тъй като трябваше да отразява брейк точка и три равенства.

Попирин от своя страна остана хладнокръвен и загуби само две точки, помагайки си с добре пласирания начален удар по линиите - 5:4.

Последното подаване за българския представител в първата част започна с двойна грешка. След това обаче той излезе на мрежата и след сервис-воле изравни. Попирин допусна неточност в следващото разиграване въпреки отличния си ретур. Последва по един форхенд в аут и на двамата, но накрая Григор изпрати неспасяем сервис по диагонала и затвори първия сет с 6:4 за 41 минути.

Втори сет

Алексей откри сета с гейм на 30, обръщайки го от 0:15 с помощта на сервиса си.

Гришо изпита трудности с първото си подаване и мина през просото на 30:30 и 40:40, но откри сметката си - 1:1.

Австралиецът също срещна трудности при следващия си сервис гейм, обръщайки от 0:15 и 30:30.

Григор мина през изключително критичен гейм, в който отрази 4 точки за пробив, първите две, от които бяха поредни при 15:40, след това една на второ подаване и една със сервис мрежа.

Най-добрият ни тенисист се мобилизира и още в следващата част натисна газта, притисна съперника си от ретур и още при 30:40 осъществи пробив, който му отвори пътя към победата в два сета.

Въпреки че изостана с 15:40, Гришо неутрализира двата шанса за рибрейк с два поредни аса, последвани от изящно воле на мрежата и невърнат сервис - 2:4.

Попирин намали пасива си на 3:4 след сравнително лесен гейм на 15 за около две минути.

Два поредни аса и общо 4 невърнати сервиса за най-убедителния гейм в мача на Григор Димитров - 3:5.

Австралиецът свърши своята работа, печелейки подаването си на 30 и по този начин застъпи Димитров да сервира за мача - 4:5.

Въпреки аванса от 30:0, Гришо допусна неприятен обрат в гейма си и допусна първи пробив в мача в последния момент - 5:5.

Трети пореден гейм от Попирин след две загубени точки и обрат - 6:5.

Гришо обаче стопира серията на свой ред с подване на 30 и така се стигна до тайбрек - 6:6.

Алексей започна по-добре заключителната част, дръпвайки с 2:0 и 4:1 след неточности от ракетата на Димитров и ас на съперника. Григор намали на 4:2, но след намеса на мрежата при следващото му разиграване топката излетя в аут – 5:2. Двойна грешка и единият минипробив е върнат – 5:3. Сбъркан бекхенд в мрежата след средно дълго разиграване отново дава 3 точки преднина на Попирин. Първият сетбол е спасен след ас на Гришо, а вторият след ретур в мрежата – 6:5. Нов сбъркан обратен удар от ракетата на 19-ия в световната ранглиста обаче праща втория сет в сметката на австралиеца – 7:6(5).

Трети сет

Позитивен старт на финалния сет от Григор след гейм на нула.

Две двойни грешки и лифтиран бекхенд по правата със защитна траектория, доведоха нещата до 15:40, а впоследствие и до пробив след топка в аут по дължина на сервиращия - 2:0.

Убедително затвъждаване на брейка с гейм на 15 и 3:0.

Макар да водеше с 40:30, Попирин допусна пълен обрат, започнал с двойна грешка и нов пробив за Григор Димитров - 4:0.

Безкомпромисен сервис гейм, в който Гришо удряше силно и уверено, използвайки дължината и ширината на корта, което не остави шансове за реакция на опонента му - 5:0.

114-ият в света бе на прага да запише сет на 0, но успя да спаси два мачбола и се разписа в заключителната част - 5:1. Това сякаш даде увереност на австралиеца, който се мобилизира, започна да вкарва ударите си и от своя страна предизвика някои неточности от Димитров, което доведе до връщане на единия пробив - 5:2. Устремът не спря дотам и Алексей отрази нови два мачбола, след което спечели още един гейм - 5:3.

Логичното все пак се случи и Григор успя да затвори мача на свое подаване, мобилизирайки началния си удар в най-важния момент.