Бившият №13 в света Александър Долгополов смята, че тенис организациите са „прекалено пасивни“ и трябва да забранят участието на тенисисти от Русия докато войната в Украйна продължава.

33-годишният украинец даде интервю пред BBC, в което заяви, че решението руснаците да продължат да играят като неутрални спортисти без флага на Русия „не променя нищо“.

„Не мисля, че е достатъчно да им позволят да играят като кажат няколко думи, че са против войната“, коментира вече бившият тенисист.

Долгополов се завърна в Киев, за да се включи в доброволната териториална защита на родината си като преди това премина през военен тренировъчен курс за използване на оръжия.

Сергей Стаховски и Андрей Медведев са други големи имена от украинския тенис, които замениха тенис ракетата за оръжие в последните седмици.

Към момента Русия има забрана за участие в отборните турнири, но руските тенисисти имат възможността да играят в професионалните турнири.

Даниил Медведев, Андрей Рубльов, Анастасия Павлюченкова и повечето от останалите руски тенисисти се обявиха против войната. „Познавам лично всички тези хора. Дори съм играл с Даниил, докато играех. Те са добри хора, нищо лично срещу тях, но смятам, че Русия трябва да бъде блокирана от всякакво участие, в който и да е спорт, във всяка културна дейност.“

„Смятам, че всеки руснак е отговорен за своето правителство и своя президент. Знаем, че нищо няма да се промени като просто бъдат неутрални и свалим знамето им. Дори санкциите, които се случват в момента, дори разрушената икономика не е достатъчна да спре (Путин).“

Долгополов е говорил по въпроса и с представител на АТР. „Вече им казах, че тенисът е прекалено пасивен. Мисля, че не е достатъчно да кажат „ние сме срещу войната“. Чуваме „ние сме срещу войната“ отвсякъде, на Мис Вселена, на Оскарите. Да, това е чудесно, но не питат това децата или жените тук.“

Долгополов заяви, че е вдъхновен от големия брой елитни спортисти от Украйна, които се включват в защитата на държавата. Той разказа и за военната си тренировка. „Когато отиваш на такова място би искал да знаеш как работи оръжието. Това не означава, че ще го използвам, не знам, дали ще го направя. Означава, че мога да се защитя. И ако се окажа в битка ще стрелям и ще уцеля.“

„Ярост“ – така Долгополов описа емоциите си в момента.