Националът на България за купа "Дейвис" Димитър Кузманов започна силно новия сезон и се надява скоро да изпълни целта си да влезе сред първите 250 на световната ранглиста.

Кузманов преодоля квалификациите на турнира по тенис на твърди кортове от категория АТП 250 в Анталия, в които записа успех над шампиона от "София Оупън" през 2018 година Мирза Башич, а в последствие в първия кръг на основната схема елиминира 55-я в света Ласло Джере, като по този начин записа първа победа над играч от топ 100 на света.

"Няма как да не съм доволен от представянето ми и постигнатото през тази седмица. Ако трябва да бъда честен, не дойдох с големи очаквания, защото последният турнир ми беше "София Оупън", а това беше преди близо два месеца. Това ми е първи турнир за годината, след доста голям период без мачове, но в крайна сметка съм доволен, защото работата свършена през тези два месеца се отплаща и дава резултат. Много съм доволен както аз така и моят екип", коментира пловдивчанинът в интервю за официалния сайт на БФТенис.

"Имах много тежък жребии за първия кръг с Мирза Башич, който е шампион от София. Вторият кръг беше много труден и физически и психически. Играхме над 3 часа и половина с Андреа Пелегрино. Преди това бях играл няколко мача с него, но знаех още преди самата среща, че ще ми е много трудно. Неговият стил на игра е много сходен към моя. Той също е много борбен и не се отказва, но в крайна сметка успях да победя. След това успях и да се възстановя, а имах и известна доза късмет, че във втория сет Ласло Джере се отказа в срещата от първия кръг на основната схема. Нещата се наредиха почти перфектно за мен през тази седмица", допълни той.

Кузманов отпадна във втория кръг след поражение от номер 10 Матео Беретини с 2:6, 3:6.

"Яд ме е, че не успях да покажа доста голяма част от възможностите и потенциала си. Започнах много сковано срещата, имах напрежение в мен, което се отрази в хода на целия мач с изключение на последните няколко гейма. Не успях да се отпусна напълно, а когато играеш срещу тенисист от такъв ранг това дава отражение на резултата. В крайна сметка това беше голям шанс за мен и огромно предизвикателство, защото не всеки ден можеш да играеш срещу такъв тип играчи. Колкото и странно да звучи, след загубата съм щастлив, че имах такава възможност да играя", каза втората ракета на България.

Със спечелените 32 точки Кузманов ще прогресира с 21 места в класацията на АТП до 277-ата позиция.

"Със сигурност това ще ми донесе увереност, ще ме доближи с една крачка по-напред към целта ми, която е влизане в първите 250 в световната ранглиста. Така ще мога да влизам в квалификациите на турнирите от Големия шлем, ще мога да бъда подсигурен за участие на турнирите от веригата "Чалънджър". Просто една крачка напред към постигането на целта", заяви той.

"Искам да благодаря на моето семейство, на моята приятелка, на екипа с който работя в България в чужбина. Благодаря на всички тенис фенове, на Българската федерация по тенис и г-н Стефан Цветков за подкрепата която ни оказва, за да можем да сме подсигурени и да имаме всички условия от които имаме нужда. Надявам се това да е началото на една прекрасна година на българския тенис", добави българинът.

Кузманов планира да участва в три турнира от сериите "Чалънджър" в в Турция през следващите седмици.

"Все още чакам да видя дали ще мога да взема участие на Чалънджъра в Истанбул, който е след една седмица. За момента листата е изключително трудна, защото след провеждането на квалификациите на Австралия оупън това е единственият такъв турнир в света и всеки ще се опита да вземе участие в него. След това има още два Чалънджъра в Анталия и моята цел през тази година е участието в подобни турнири. Ще се опитам да взема участие на тези три турнира в следващите седмици", каза той.