Швейцарецът Роджър Федерер е най-великият тенисист за всички времена, но действащият водач в световната ранглиста Новак Джокович от Сърбия остава по-труден съперник за Рафа Надал, обяви чичото и бивш треньор на испанеца Тони Надал.

Федерер, който ще навърши 39 години през август, е спечелил рекордните 20 титли от големия шлем, с една повече от Надал, който през следващия месец ще навърши 34. Джокович, който е най-млад от тримата и в петък ще навърши 33, пък има 17 трофея от мейджърите.

"За мен Федерер е прекрасен тенисист. Обичам много да го гледам. Ако не бях чичо или треньор на Рафаел, щях да искам Федерер да печели всички мачове. Харесвам играта му. Той е много елегантен, но също така и изключително ефективен", коментира Тони Надал.

Федерер е най-добрият за всички времена, малко след него са може би Род Лейвър или Рафаел. Но в този момент Федерер е най-великият", допълни той.

Джокович изглеждаше непобедим в началото на този сезон, който беше прекъснат през март заради пандемията от коронавирус.

Той спечели АТП къп със Сърбия, след това триумфира за осми път на Откритото първенство на Австралия, а в Дубай през февруари вдигна титлата, продължавайки серията си на 21 поредни победи през 2020 година. Сърбинът има леко превъзходство в преките мачове срещу Надал с 29 успеха в 55 срещи.

"За нас винаги е било много трудно да играем срещу Джокович. И тук не става въпрос за това кой е по-добър. За нас, когато играехме с Федерер, имахме идея как да го победим. Преди да излезем на корта знаехме какво трябва да направи Рафаел. Срещу Джокович, обаче, много пъти нямахме представа какво да очакваме и как да се противопоставим. За мен това е по-сложно. Затова предпочитах да играем срещу Федерер", обясни Тони Надал.

Рафаел Надал, който от началото на сезон 2018 се подготвя под ръководството на Карлос Моя след оттеглянето на Тони Надал, има 24 победи в 40 мача срещу швейцарския си съперник.