129-ият в света босненец Мирза Башич победи Стан Вавринка с 2:0 сета /7:6 (6), 6:4/ на полуфиналите на турнира DIEMA XTRA Sofia Open и се класира за финала.

В мача за първата си голяма титла Башич ще се изправи срещу румънеца Мариус Копил в неделя, 11-и февруари от 17 часа в "Арена Армеец".

Вавринка не бе на нивото, което показа в първите си два мача и допусна грешки, които му струваха победата.

Мирза Башич спечели първия сет срещу Стан Вавринка със 7:6 (6) във втория полуфинал на турнира DIEMA XTRA Sofia Open. Двамата изиграха оспорван първи сет като Башич демонстрира стабилен сервис, с който затрудняваше поставения под номер 1 в схемата швейцарец.

До 6:6 гейма сетът премина без пробиви, съперниците печелеха подаванията си, като и Башич, и Вавринка имаха по една възможност за пробив в началото на частта, но не успяха да се възползват.

В тайбрека 15-ият в света Вавринка поведе с 4:1, но босненецът изравни до 4:4 благодарение на двойна грешка на Стан. Впоследствие Мирза Башич поведе с 6:5 точки,дойде изравняване, но след втора двойна грешка на Вавринка в тайбрека, Башич пак излезе напред при 7:6 точки.

На свой сервис 26-годишният босненец бе безапелационен и с 8:6 точки спечели тайбрека, а с това и първия сет със 7:6 гейма.

Башич: Голяма победа за мен

Във втория сет Мирза Башич осъществи страхотен обрат от 2:4, но 6:4 гейма срещу носителя на три титли от турнирите от Големия шлем.

В началото на частта Башич остана концентриран и стабилен, въпреки че допусна пробив при 2:2 гейма. Вавринка проби съперника си и поведе с 3:2, след което затвърди пробива за 4:2 в своя полза.

Башич обаче не се предаде и при 3:4 в осмия гейм стигна до точка за пробив, от която се възползва и изравни за 4:4.

Босненецът продължи да сервира отлично, поведе с 5:4 и успя при сервис на Стан Вавринка да го пробие за втори път и така да спечели сета с 6:4, затваряйки мача с 2:0 сета.

Мирза Башич

източник: LAP.bg