Първата неофициална биография на Григор Димитров е вече в книжарниците. Издателство „Сиела” предостави на GONG.BG ексклузивно откъс от току-що излязлата на пазара книга.

Пътят на тенисиста, завършил под номер 3 в световната ранглиста през 2017 г. – българина Григор Димитров, е проследен в детайли от спортния журналист Любомир Тодоров в първата неофициална биография на родното тенис чудо: „Григор Димитров – гордостта на България”.

Тодоров следи кариерата на Гришо от първите му официални мачове по родните тенис кортове. В книгата журналистът проследява пътя на Григор Димитров от Хасково до триумфа в Лондон в края на 2017 г., като подробно описва успехите му при юношите, кариерата му при мъжете, мачовете му за България и неговите треньори, а специално внимание е отделено и на живота на Димитров извън корта.

Григор се занимава с тенис от 5-годишен, тренира в тежки условия, а финансиране за немалка част от участията му в различни турнири осигурява семейството му. На 14 Димитров печели европейското първенство за юноши до 14 години в Острава, Чехия и оглавява европейската ранглиста в своята възраст. Едно след друго идват и заслужените отличия, които постепенно извоюват на Григор световна слава. През Orange Bowl и US Open до „Ролан Гарос” и „Уимбълдън”, днес целият свят знае кой е Григор Димитров, а многобройните му фенове във всички краища на Земята подкрепят нашето момче и дават нов повод за гордост на всички българи.

Представяме ви откъс от „Григор Димитров – гордостта на България”, благодарение на издателство „Сиела”:

Григор Димитров  гордостта на България

източник: ИК Сиела

ТРЕНЬОРИТЕ НА ГРИГОР

Григор Димитров е сменил много наставници в кариерата си. Но винаги подчертава, че първият му и най-важен наставник е неговият баща Димитър Господинов.

„Не мисля, че академиите са ме изградили! Всичко идва от баща ми. Той е човекът, който ме научи да играя тенис. Да, академиите, в които бях, ми помагаха, но не и в развитие на техниката – например как да удрям форхенда. И до момента винаги комуникирам с него. Баща ми е неизменна част от моя екип. Ходех по академиите, защото нямаше къде да се подготвям“, това ми призна Григор в Лондон, преди началото на финалите на АТР.

Господинов запознава невръстния си син с магията на тениса. В началото няма никакви очаквания и не влага болни родителски амбиции за развитието му. Но постепенно синът му започва да усвоява с лекота всички уроци на баща си и бързо да напредва. След като завършва седми клас, семейството решава момчето да гради тенис кариера. Бащата е достатъчно интелигентен, за да прецени, че за да се развие талантът на сина му, е нужно да отиде да тренира в чужбина.

След дълго търсене и консултации се спират на Испания. Той е само на 14 години, когато заживява в Барселона, далече от майка си и баща си. Но момчето намира хубавата страна на тази самота.

„Трябваше да стана много самостоятелен, когато отидох в Испания на 14 години. Тежко е, когато трябва сам да се оправяш във всичко. Всъщност това бе добър период за мен, тъй като се научих да взимам самостоятелно решения. Преминах през наистина тежки моменти“, спомня си Григор години по-късно.

Първият треньор в чужбина, който повярва в таланта на българския юноша, е Пато Алварес в академията „Санчес-Касалс“ в Барселона. Именитият треньор от Колумбия започва работа с три даровити деца през 2006 г. Сред тях е и Григор Димитров. Само няколко месеца по-късно Алварес освобождава другите две момчета и започва да тренира само българина. В знак на добра воля академията не повишава таксата, която трябва да плаща Димитър Господинов за обучението на сина си.

Така продължават нещата още две години. Пато има подход към юноши, защото през ръцете му са били минали стотици млади тенисисти. Преди да се захване с Григор, е тренирал Анди Мъри и Хуан Монако. Колумбиецът знае кога да повиши тон и кога да бъде либерален. Той изиграва голяма роля в израстването на Димитров на корта.

Григор Димитров

източник: LAP.bg

„Треньорът Алварес разви моята игра. Той ми каза, че не трябва да променям нищо. Само някои неща, които да направя правилно, или няколко различни решения. Но тези неща идват от повече мачове и професионални изяви“, призна самият Гришо след спечелването на титлата от US Open.

Под негово ръководство са спечелени титлите от Големия шлем при юношите в Лондон и Ню Йорк. Алварес не скрива възхищението си от качествата на българина.

„За мен Димитров е най-добрият 17-годишен тенисист, с когото съм работил. Показателен е фактът, че той спечели „Уимбълдън“, без да загуби нито сет. Въпреки възрастта си Григор разполага с изключителни качества и е много по-възприемчив от всички юноши, които съм тренирал през годините“, бяха точните думи на наставника през август 2008 г.

Дванадесет месеца по-късно, когато Пато вече не беше треньор на Димитров, той отново заяви, че той е по-талантлив от Анди Мъри и Рафаел Надал и един ден ще ги задмине по постижения.

Григор Димитров

източник: LAP.bg

Освен подробна информация за кариерата и живота на звездата, „Григор Димитров – гордостта на България” (с подзаглавие „От кортовете в Хасково до триумфа в Лондон”) съдържа избрани интервюта на Димитров през годините, мнения за играта му от видни специалисти, сред които Магдалена Малеева, директорът на АТР 250 състезанието в София Пол Макнами, журналистите Татяна Манова, Емил Янчев и др., както и цветни приложения с близо 50 снимки, които илюстрират трудния, но триумфален път на Гришо през годините, отдадени на тениса.