Бившият треньор на Анди Мъри и шампион на Уимбълдън за юноши Марк Петчий прогнозира, че първата тенис ракета на България при мъжете Григор Димитров ще пробие в топ 5 до края на годината.

Димитров се намира в най-добрата си форма за последните три години, а серията му от началото на годината е повече от зашеметяваща – 14 победи и само 1 загуба на полуфинала на Откритото първенство на Австралия от Рафаел Надал.

Димитров, който не успя да спечели нито една титла през 2015 и 2016 година започна 2017 с две шампионски отличия и се изкачи до номер 12 в световната ранглиста.

„Не очаквам Ролан Гарос да е неговият най-силен турнир през годината. Очаквам той да избухне на Уимбълдън или на Откритото първенство на САЩ. Защо не и да спечели един от двата турнира от Големия шлем“, заяви Петчий за „Sky Sports“, където той е основен анализатор.

„Аз съм сигурен, че прякорът му „Бейби Фед“ не му седеше много добре. Беше хубаво за него, че бе поставен в същата категория като Федерер в началото, но след известно време мисля, че това се превърна в бреме за него, което той искаше възможно най-бързо да разтовари“, добави бившият британски тенисист.

„В Австралия видяхме пълния му блясък. Той демонстрира много добре своите най-силни качества. Той е много атрактивен на корта, а освен това е изключително приятна личност. Вече не трябва да го поставяме в сянката на Федерер, а да се наслаждаваме на тениса, който той показва.“

„Знам, че бившият му треньор Роджър Рашийд се опита да разкара този негов прякор от биографията на Димитров и отвсякъде другаде. Сигурен съм, че ако Григор спечели турнир от Големия шлем „Бейби Фед“ ще бъде забравен.“

„По начина, по който той играе може да разберете защо хората го сравняват с Роджър. Аз обаче виждам много повече в играта на Димитров. Той живее свой живот. Надявам се, че силните дни са пред Григор и той ще затвърди добрите впечатления от началото на годината с постоянство в играта си. Мисля, че все по-често ще го виждаме да участва във финалите на турнирите“, продължи Петчий.

„Мелбърн бе малко откровение дори за Григор. Сигурен съм, че от гледна точка на Дани Валверду, когато започнеш работа с някой като Григор, първата ти мисъл е, че той трудно ще запише 10 поредни победи. В действителност работата на двамата в началото на сезона е впечатляваща. Те си партнират перфектно. Освен това резултатите на корта са доказателство за свършената работа в подготовката и извън него. В това няма никакво съмнение. Ако си свършите работата по този начин, то резултатите са гарантирани.“

„Григор притежава огромен талант и нямам никакво съмнение, че той ще пробие до топ 5 до края на годината. Единственото нещо, от което Димитров има нужда е постоянство. Ако той продължи да играе по същия начин, ако продължи да бъде толкова убедителен и психически стабилен, то няма никакво съмнение, че ще бъде в топ 5, а ако не в топ 5, то близо до най-добрите в света в края на сезона.“

„Качествата, които Дани притежава и опитът му в работата с топ играчи е нещото, от което Григор се нуждаеше. Той е много спокоен, методичен и мисля, че двамата си подхождат перфектно. Неговият опит е нещото, от което има нужда да чуе Григор, когато той губи мачовете си. Работата в края на деня с човек като Дани ти дава увереност за следващия мач, който ти предстои независимо от трудностите, които си срещнал на корта по-рано. Връзката между Григор и Дани не можеше да бъде по-съвършена на този етап“, каза още Марк Петчий.