Григор Димитров загуби още в първия кръг на турнира от сериите Мастърс в Монреал, след загуба с 4:6 4:6 от Станислас Вавринка. И в двата сета швейцарецът започваше изключително активно и логично стигаше до много ранни пробиви, след които съумя да запази подаванията си до края. Вавринка контролираше събитията през целия двубой, като в нито един момент не се видя как българинът ще стигне до обрат.

В хода на първия сет българинът така и не стигна до точка за пробив на сервиса на Вавринка. Швейцарецът поведе изключително рано в резултата след пробив още в един изключително завързан трети гейм. След 15 равни най-добрият български тенисист успя да спечели 2 дълги разигравания, за да направи резултата 40:15. Вавринка обаче отвърна с няколко тежки форхенда в следващите разигравания, за да достигне до точка за пробив. Хубава комбинация сервис-форхенд обаче беше достатъчно за Димитров, за да отрази първия брейкбол. Вавринка продължи да настоява обаче и достигна до нова точка за пробив, отново майсторски отразена от Григор. Последваха няколко възможности за нашата ракета да довърши гейма, като нашият играч допусна цели 2 двойни грешки. Последваха нови 3 точки за пробив за швейцареца, който най-после постигна желания пробив след 3-та двойна грешка на хасковлията в гейма. 

До края на двамата тенисисти нямаха особени проблеми при своите сервис геймове. Вавринка държеше много високо ниво на първи сервис, което не даваше на Григор никакъв шанс да помисли за точка за пробив. В гейм номер 9 на сета Григор спаси 3 сетбола. След двойна грешка и 2 непредизвикани грешки на Григор швейцарецът стигна до 3 сет бола подред. Българинът все пак намери съпротивителни сили, за да обърне напълно гейма, печелейки 5 поредни точки, завършвайки с печеливш удар от смач. В следващия гейм обаче нямаше грешка от швейцареца, с което първия сет завърши при резултат 6:4 за него. 

Вторият сет започна с размяна на пробиви. Първо Вавринка проби още в първия гейм, с което Григор започна по възможно най-лошия начин. След няколко грешки на двамата тенисисти резултатът стигна до 30 равни. Силен ретур на швейцареца доведе резултата до 30:40, а решителната точка в гейма дойде след нова самоубийствена грешка на българина на мрежата. 

Първата ракета на България реагира мигновено. Хасковлията бързо стигна до 2 точки за пробив при резултат 15:40. Вавринка отрази първата с хубав сервис по правата. Вторият шанс обаче нямаше как да бъде изпуснат. Димитров изгради отлично разиграването си, като завърши точката с убедителен смаш над глава, за да изравни резултата. 

Радостта за нашия тенисист продължи обаче отново и Вавринка стигна до втори пробив в третия гейм. Швейцарецът стигна до резултат 0:30 след две грепки на Григор, но в следващите две разигравания първата ни ракета отговори на силовия тенис на Варинка и спечели две ключови точки. Вавринка обаче отново избухна от форхенд за нова точка за пробив. Носителят на 3 титли от Големия Шлем пласира нов светкавичен форхенд по правата, за да вземе преднина. 

До края на срещата Вавринка беше близо в още един случай до нов пробивнв седмия гейм, но до такъв не се стигна. Все пак обаче българинът също не изглеждаше в нито един момент, че е способен да отговори на предизвикателството пред себе си, като признаците на неудовлетворение и раздразнение бяха видими. След малко повече от час и 20 минути Вавринка наниза решителния ас, с който завтори и втроия сет, а с това и мача при резултата 6:4 6:4.

Григор Димитров - Стан Вавринка - 0:2 сета (4:6, 4:6)

Можете да проследните двубоя гейм по гейм тук:

4:6 Гейм, сет и мач за Станислас Вавринка. Геймът започна с двойна грешка за швейцареца, но след това българинът допусна две елементарни грешки, а Вавринка докара нещата до 2 мач бола с туповен форхенд по правата. Швейцарецът завърши със стил с пореден ас по правата за крайното 6:4 6:4 за малко над един час и 20 минути. 

4:5 Григор кара Вавринка да сервира за мача. Швейцарецът видимо пазеше своите сили за следващия гейм, в който ще сервира за двубоя. Поредица от неточности означават, че сервисът на Вавринка може да реши всичко. 

3:5 Вавринка е вече само на гейм от успеха. Той бързо стигна до 30:0, а след разменени неточности от двамата играчи и до 40:15. Нова грешка на швейцареца от бекхенд върна резултата до 40:30, но Григор върна услугата за край на гейма. 

3:4 Най-добрият български тенисист поддържа разликата от 1 гейм. След няколко тежки разигравания и разменени грешки Димитров стигна до 40:30. Последната точка беше взета от българина след добре конструирана атака към мрежата и хубаво бекхенд воле по правата. 

2:4 Вавринка продължава да марширува към победата. Нова порция силни сервиси му дадоха бърз аванс от 40:15. Димитров върна една точка, след което Вавринка допусна нехарактерна непредизвикана грешка по правата, за да стане резултата 40 равни. Все пак той отново не допусна Григор да стигне до точка за пробив след тежък форхенд и първи сервис, за да затвори гейма. 

2:3 Григор удържа своя сервис. Качеството на тениса продължава да е високо, като Димитров се бори за оцеляването си в двубоя. В петия гейм на мача Вавринка отново имаше възможност за пробив, но след нов завършващ удар над глава и хубав сервис българинът съкрати изоставането си. 

1:3 Пробивът беше затвърден след труден 4-ти гейм на втория сет. Григор стигна до 15:30 след няколко добри отигравания. Швейцарецът отговори подобаващо. спечелвайки едно изключително разиграване за 30:30. Двамата опоненти си размениха по точка, за да се стигне до 40 равни. В тази решителна фаза на гейма швейцарецът имаше инициативата и след няколко тежки форхенда и един силен сервис резултатът пробивът беше затвърден.

1:2 Страхотен гейм и от двамата тенисисти, но за жалост завършил с нов пробив за швейцареца. Вавринка стигна до резултат 0:30 след две грепки на Григор, но в следващите две разигравания първата ни ракета отговори на силовия тенис на Варинка и спечели две ключови точки. Вавринка обаче отново избухна от форхенд за нова точка за пробив. Носителят на 3 титли от Големия Шлем пласира нов светкавичен форхенд по правата, за да вземе преднина. 

1:1 Чудесен гейм за Григор и мигновен рибрейк! Хасковлията бързо стигна до 2 точки за пробив при резултат 15:40. Вавринка отрази първата с хубав сервис по правата. Вторият шанс обаче нямаше как да бъде изпуснат. Димитров изгради отлично разиграването си, като завърши точката с убедителен смаш над глава, за да изравни резултата. 

0:1 Ужасно начало на Григор и на втория сет. Пробив за Вавринка. След няколко грешки на двамата тенисисти резултатът стигна до 30 равни. Силен ретур на швейцареца доведе резултата до 30:40, а решителната точка в гейма дойде след нова самоубийствена грешка на българина на мрежата. 

Първи сет

4:6 Първи сет за Стан Вавринка. Швейцарецът наниза общо 3 аса в решителния 10-ти гейм, с което не остави никакъв шанс за Григор да мисли за връщане на пробива. Хасковлията завършва без точка за пробив срещу съперника си в първия сет. 

4:5 Гейм за Григор след страхотен обрат. След двойна грешка и 2 непредизвикани грешки на Григор швейцарецът стигна до 3 сет бола подред. Българинът все пак намери съпротивителни сили, за да обърне напълно гейма, печелейки 5 поредни точки, завършвайки с печеливш удар от смач.

3:5 Вавринка продължава да задържа уверено аванса си от един пробив. Бившият шампион на Ролан Гарос стартира гейма с 2 бързи аса, за да поведе с 30:0. Григор върна една точка, но още два туповни сервиса означаваха пети гейм на сметката на Вавринка. 

3:4 Григор трябваше да се потруди, но все пак спечели своето подаване. Резултатът стигна до 30 равни, но впоследствие реагира с два силни сервиса по диагонала, на които Вавринка нямаше отговор. 

2:4 Григор започна гейма на съперника му с чудесен форхенд по диагонала, но след това Варинка пое контрола. Два чудесни сервиса и грешка на Димитров на мрежата направиха резултата 40:15. След хубава изява на българина на мрежата Стан все пак довърши започнатото и взе своето подаване. 

2:3 Григор взема своя гейм на 15. Хасковлията тръгна с 30:0, като Варинка върна една точка, но силни сервиси на българина не позволи изненади до края.  

1:3 Бърз гейм за Вавринка. Швейцарецът не срещна никакви проблеми, за да затвърди пробива си на 0. 2 хубави изпълнения от форхенд и 2 прецизни сервиса правят резултата 3:1.

1:2 Пробив за Вавринка. След 15 равни най-добрият български тенисист успя да спечели 2 дълги разигравания, за да направи резултата 40:15. Вавринка обаче отвърна с няколко тежки форхенда в следващите разигравания, за да достигне до точка за пробив. Хубава комбинация сервис-форхенд обаче беше достатъчно за Димитров, за да отрази първия брейкбол. Вавринка продължи да настоява обаче и достигна до нова точка за пробив, отново майсторски отразена от Григор. Последваха няколко възможности за нашата ракета да довърши гейма, като нашият играч допусна цели 2 двойни грешки. Последваха нови 3 точки за пробив за швейцареца той най-после постигна желания пробив, след 3-та двойна грешка на хасковлията в гейма. 

1:1 Успорван втори гейм на двубоя. След като Григор поведе набързо с 30:0 в гейма на Вавринка, швейцарецър реагира с няколко светвачини сервиса, които не дадоха шанс на хасковлията. По този начин резултата в първия сет беше изравнен.

1:0 Димитров повежда с 1:0 геймове в първия сет, след няколко изключително тежки сервиси, които не оставиха шанс на Вавринка да реагира.След 3 силни сервиса и една непредизвикана грешка на швейцареца Григор откри с гейм на нула.