Григор Димитров победи категорично Андрей Рубльов  6:3, 6:4 за час и 10 минути в осминафинална среща от сериите АТП 500 във Виена. Българинът показа добра игра и изключителна стабилност при първия си сервис, печелейки 93% от точките, докато Рубльов имаше едва 61% при същия показател.

Григор Димитров Андрей Рубльов

източник: Sofascore.com

Следващият съперник на Димитров на четвъртфиналите ще бъде Маркос Гирон от САЩ, като двамата имат два мача помежду си (и двата на Ролан Гарос), като са си разменили по една победа.

ПЪРВИ СЕТ 6:3 (32 минути)

1:0  Григор започна с убедителен сервис гейм, като взе своето подаване на 15. Успя да вкара и първия си ас, а точката която загуби бе на втори сервис.

2:0  Забележителен Димитров успя да пробие още в първия гейм на Рубльов. Макар руснакът да вкара три първи сервиса, Гришо демонстрира страхотен пробив и резултатът стана 0:40. Рубльов успя да направи един ас, но при следващата точка, която бе на втори сервис на руснака, Димитров не остави шансове на противника си и затвори гейма.

2:1  Рубльов успя веднага да върне пробива, след като Димитров игра предимно на втори сервис и се усети спад в представянето му. Серия от грешки от бекхенд и форхенд доведоха до загуба на подаването на Гришо и резултатът бе намален.

3:1 Григор отново демонстрира хубав ретур, като успяваше да затрудни Рубльов и стигна до точка до пробив. При 30:40 руснакът вкара първи сервис и успя да спечели разиграването. Последва ново разиграване на втори сервис, при което Димитров демонстрира добро движение по корта и успя да накара Рубльов да сгреши, печелейки още един брейкбол. Руснакът игра агресивно при последвалата точка и отново спаси точката за пробив. Следващото разиграване също бе на втори сервис, а Григор завърши много добре при правата, осигурявайки си трета точка за пробив. Българинът стоеше добре на корта и принуди Рубльов да пресили топката в аут, като по този начин успя да направи втория си пробив в сета.

4:1 Първата ни ракета спечели първата точка в гейма, но при втората Рубльов завърши директно от ретур, което накара и българинът да го поздрави за великолепното отиграване. Димитров показа солиден сервис и успя безпроблемно да затвърди пробива си, повеждайки с 4:1 в резултата.

4:2  Рубльов отговори с бърз сервис гейм, като даде само една точка на Григор, но този път руснакът демонстрира стабилност при своето подаване.

5:2 Григор показа добра игра при своето подаване, като успя да го спечели на 0 и да остане само на гейм от спечелването на първия сет.

5:3 Рубльов демонстрира колебливост при блок ретура на Григор, кат осе стигна до 40:30, но при този резултат руснакът показа сигурност и успя да намали резултата, като принуди Димитров да сервира за спечелването на сета.

6:3 Първата точка в гейма бе най-добрата до момента в мача, като Гришо успя да я спечели със страхотен уинър. Стигна се до 30:0, но Рубльов отново направи великолепен ретур. Григор бе сигурен на първи сервис и направи резултата 40:15, при което Димитров направи ас и затвори първия сет.

ВТОРИ СЕТ:   6:4 (38 минути)

0:1 Рубльов започна с категорично представяне в откриващия си сервис гейм и успя да вземе бързо подаването си на 0.

1:1 Григор отговори също с добър сервис, като при 30:15 демонстрира чудесен уинър от бекхенд, хващайки Рубльов в крачка. При последвалата точка Гришо направи ас и затвори гейма, за да изравни резултата.

1:2 Руснакът продължи със стабилния си сервис и не остави шансове на Димитров, печелейки подаването си на 15.

2:2 Григор поведе с 40:0, като успя и ас да направи. След това допусна една непредизвикана грешка, но отново спечели следващата топка директно от сервис.

3:2 Великолепен Григор Димитров в сервис гейма на Рубльов. Българинът демонстрира агресивна игра, като успя на няколко пъти да принути Рубльов да допусне грешка. Стигна се до 15:40, при което руснакът изпрати сравнително лек сервис, а Гришо направи феноменален ретур, правейки безпомощен противника си.

4:2 Григор успя да достигне до 30:0 по сравнително лесен начин с хубав сервис. Последва страхотна точка, при която Димитров вкара дълбока топка в центъра на корта, а Рубльов не успя да реагира и резултатът стана 40:0. Гришо не срещна затруднения във финалната точка и отново спечели на нула подаването си.

4:3 Андрей Рубльов отново срещна трудности при разигравания на втори сервис, както и в първия сет. Резултатът бе 40:30, когато руснакът успя да вкара първия си сервис, но допусна непредизвикана грешка - 40:40. За съжаление, Рубльов вкара добър начален удар и се стигна до предимство за него. Следващото разиграване бе на втори сервис отново, но руснакът оцеля, след като Гришо изпрати топката в мрежата.

5:3 Гришо бе безкомпромисен и взе подаването си на 15. Забележителното е, че все още българинът не бе загубил точка на първи сервис през втория сет - 100% успеваемост.

5:4 Руският тенисист поведе с 40:15 след добри сервиси и стабилност в разиграванията, но последва мълниеносен бекхенд ретур от Димитров, който се превърна в уинър. При следващата точка Рубльов се справи чудесно и успя да се задържи в мача, печелейки подаването си.

6:4 Григор отново бе почти перфектен на свой сервис, като при 15:15 направи ас, а при следващото разиграване направи феноменален форхенд уинър по диагонола, оставяйки Рубльов само да изгледа топката. При 40:15 се игра на втори сервис, но Гришо нямаше късмет и при продължителна размяна на удари топката срещна мрежата, падайки в полето на българина. Последва страхотен сервис от Григор Димитров и Рубльов не успя да влезне в разиграване, пращайки топката в мрежата.