Най-добрият български тенисист Григор Димитров допусна разочароваща загуба от французина Грегоар Барер с 7:6 (7:4), 4:6, 5:7 в двубой от втория кръг на турнира от АТП сериите в Монпелие. Въпреки добрата първа част, в която нашият тенисист стигна до победа в тайбрейк, той допусна пълен обрат в следващите два сета, в които беше пробит общо 6 пъти. 

Французинът започна уверено мача, показвайки стабилни удари от основната линия в първия си сервис гейм в срещата. Въпреки две неточности той доминираше нещата и логично спечели гейма на 30. 

Début du match Barrère - Dimitrov sur le Court Patrice Dominguez 👊🏻 pic.twitter.com/lI0rNLfSZK

— Open Sud de France (@OpenSuddeFrance) February 5, 2020

Григор не остана длъжен на съперника си, вземайки си подаването на 15, след което обаче Барер отговори с гейм на нула и затвърди впечатлението, че за първата ни ракета срещата далеч няма да е лесна. 

Най-добрият български тенисист на свой ред отговори с гейм на 0, преди да стигне и до първата си точка за пробив в мача в 5-тия гейм. Френският му опонент обаче показа здрави нерви и с поредица от сервиси и форхенди не остави никакви шансове на българина, за да стане резултат 3:2. 

Двамата продължиха да си разменят сервис геймове, като Григор спечели значително по-лесно своя - на 15. В този на Барер се стигна до цели две равенства 40-40, но в крайна сметка добрият сервис на представителя на домакините го измъкна невредим. 

Григор продължи да е убедителен в сервис геймовете си, за да докара нещата до 4:4. Тогава българинът отново имаше цели четири възможности за пробив, но и в двата случая, след тежки разигравания, неговият опонент успя да запази хладнокръвие и да ги отрази. В крайна сметка българският играч направи две последнователни грешки, с които Барер успя да затвори този епичен гейм. 

В 10-тия гейм беше ред на Григор да отразява възможност за пробив. След няколко грешки Барер получи сет бол, но сервисът на първата ни ракета заработи безотказно, за да затвори гейма. Французинът нямаше подобни проблеми и спечели гейма си на 15, за да принуди нашият играч да сервира за вкарване на сета в тайбрейк. Димитров не се затрудни с тази задача и така двамата влязоха в решителен 13-ти гейм. 

Там Григор започна във вихрено темпо, повеждайки с 3:0 с минипробив в сервиса на Барер. Първата ни ракета продължи да е по-активният на корта и стигна до нов минипробив и аванс от внушителното 5:1 при смяната на половините. Българският тенисист допусна леко отпускане към края, но все пак успя да затвори при 7:4. 

🎾 @GrigorDimitrov remporte difficilement le premier set face au Français @GregBarrere au tie break ! Match à suivre...🔥

— Open Sud de France (@OpenSuddeFrance) February 5, 2020

В началото на втората част нещата не тръгнаха добре за Григор. Разконцентрирана игра доведе до точка за пробив в полза на Барер, който след агресивно излизане на мрежата успя да принуди нашият играч на сгреши. Представителят на Франция след това нямаше проблем да затвърди пробива с гейм на 0. 

Последва нов критичен гейм за българския тенисист. След поредната доза непредизвикани грешки Барер стигна до две точки за пробив, които обаче бяха отразени с вещина от сервиса на хасковлията. След още няколко разменени точки от двамата играчи все пак Димитров удържа за 1:2. 

Григор обаче бързо успя да намери ритъма си и да върне пробива още в 4-тия гейм. Българинът изведнъж заигра отново по-агресивно и стигна до две точки за пробив. Тогава Барер се пропука, за да може резултатът и във втората част да бъде изравнен. 

Радостта за Григор обаче бързо беше потушена. След нов тежък гейм Барер получи две точки за пробив. Григор спаси първата, но веднага след това французинът произведе фантастичен ретур по правата, за да излезе отново напред в резултата. 

Самочувствието на Барер сякаш растеше с всяка минута. Той взе подаването си на 0, след което стигна до нови 3 точки за пробив, от които третата реализира и се приближи само на гейм от втората част. 

Барер сякаш допусна отпускане в този момент и не успя да затвори с първия си шанс сета. Григор проби с първия си шанс в гейма, след което и взе набързо собственото си подаване и принуди опонента си за втори път да сервира за частта. Ръката на французина този път не трепна и си взе подаването на 30, за да вкара мача в решителна трета част. 

Le Français @GregBarrere raccroche au score et remporte le 2e set 6/4 face à @GrigorDimitrov 🔥

— Open Sud de France (@OpenSuddeFrance) February 5, 2020

Третата част отново започна по същия начин, както приключи и втория. При сервис на Григор хасковлията отново беше изключително скован и допусна серия от грешки, както и пробив в подаването си в крайна сметка за 1:0 за Барер. 

В следващите четири гейма и двамата играчи не допуснаха изненади в геймовете си, печелейки изключително убедително на 15 и на 0. 

В шестия гейм българският играч отново започна да намира ударите си и набързо успя да докара нещата до две точки за пробив в своя полза. Барер спаси първата с чудесен сервис, а след едно изтощително разиграване той успя да пласира убийствен форхенд по правата, за да докара нещата до 40:40. До края френският тенисист показа стоманени нерви и удържа подаването си. 

Двамата тенисти си размениха по още един успешно взет сервис гейм, за да се наложи на Григор да сервира за оставане в срещата при 5:3. Българинът направи това и принуди своя съперник да сервира за мача при 5:4. 

Тогава Григор успя да покаже нерви. След много агресивна игра нашият тенисист успя да принуди Барер да сгреши няколко лесни точки и да подари точка за пробив на нашия играч, Димитров не сгреши и върна нещата от изходна позиция. Още в следващия гейм обаче той отново допусна пропукване и Барер постигна пореден пробив, за да си извоюва отново възможност да сервира за мача. 

Quel match !
Opposé à @GrigorDimitrov, @GregBarrere l’emporte 6-7 6-4 7-5 après 2h33 de jeu.
Il signe sa première victoire en carrière contre un Top 20 #ATP 💪 pic.twitter.com/ENouYd6TSK

— Open Sud de France (@OpenSuddeFrance) February 5, 2020

Представителят на домакините стигна бързо до 40:0, но нашият играч показа устойчивост и спечели следващите две титанични точки. При третата обаче Барер пласира убийствен форхенд и така след 2 часа и 32 минути французинът се поздрави със заслужен успех. 

Григор Димитров - Грегоар Барер 7:6, 4:6, 5:7