Италианецът Матео Беретини възстанови преднината от две точки на Европа пред отбора на Света в Лейвър къп, след като победи Феликс Оже-Алиасим от Канада със 7:6, 4:6, 10:7 в първия мач на сингъл от втория ден на надпреварата.

Вчера играчите на капитана Бьорн Бьорг взеха първите две срещи на сингъл, за да дръпнат с 2:0, но отборът на Света отговори с победа на сингъл и двойки за равенство. Във втория ден на отборния турнир се дават по две точки за успех, като тимът на Джон Макенроу бе близо до това да излезе напред, но в крайна сметка Беретини успя да надделее.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

Първият сет бе равностоен, като в тайбрека италианецът пропусна куп сетболи и на свой ред отрази един, преди да се наложи с 13:11. Оже-Алиасим отговори подобаващо в началото на втората част и постигна ранен пробив, който задържа до края за 6:4, вкарвайки мача в решаващ дълъг тайбрек. В него Беретини "отпусна ръката" и доминираше на форхенд за преднина от 7:2, но съперникът му не се отказа и намали изоставането си на 7:8. Финалистът от Уимбълдън 2021 спечели двете си точки на сервис, за да затвори мача и да донесе ценен успех на Европа.

Беретини призна, че не е спал след вчерашната емоционална вечер, в която Роджър Федерер изигра последния мач в легендарната си кариера.

"Роджър може би не знае това, но той е причината да играя тенис. Когато бях дете, се промъквах на корта в Рим без билет, за да го гледам как играе. А вчера той плачеше на рамото ми и се питах това наистина ли се случва. Всички плакахме, почти не съм спал. Днес той ми даде няколко ценни съвета по време на мача, които проработиха, така че му благодаря", сподели италианецът след успеха.

Във втория мач на сингъл Камерън Нори се изправя срещу Тейлър Фриц.