Бащата на Новак Джокович - Сърджан за пореден път скочи срещу негативния образ на сина му, изграждан според него от медиите в Западна Европа. 
 
Според него Новак е „изпратен от Господ“ в най-трудните времена за сръбския народ и неговите изяви на корта са помогнали на много хора да удължат живота си. Той отново взе отношение и по въпроса за най-великия в тениса като мнението на Сърджан е, че отказващите да признаят превъзходството на сърбина спрямо Роджър Федерер и Рафаел Надал, само удължават „агонията си“. Бащата на световния №1 е на мнение, че спор по темата няма, тъй като Новак е най-великият спортист.
 
„За 97% той е член на сръбското семейство. Останалите  не го харесват, тъй като го считат за прекалено „космополитен".
 
Трябваше да отгледаме Новак по време на най-трудните времена в Сърбия, измъчвани от бомбардировки. Отплати се, защото той работи здраво и защото представителят на Сърбия е патриот, най-добрият спортист в света. Не само в тениса.
 
В най-лошото време за сръбския народ той беше изпратен от Господ. Лично за мен той удължи живота на дядо си. В Баня Лука, където дядо Нола живееше, той гледаше всеки мач, въпреки че бе сериозно болен. Винаги бе нетърпелив, когато Новак играеше, така че това удължи живота му с няколко години. Както и на много от приятелите ми. Те ми казват, че с тях е същото. Той прави приказен животът на старите хора", обясни Сърджан Джокович в интервю за Курир.
 
Сърджан потвърди информацията, че в началото на кариерата си Новак е получил предложение да получи британски паспорт.
 
"Говорихме с децата ни. Никой не искаше да напускаме Сърбия и да сменяме националност. Ние сме сърби.“
 
Бащата на 18-кратния шампион от Големия шлем разкритикува „западните медии“ за начина, по който представят сина му. 
„Всички нормални хора по света го обичат. Чудели ли сте се защо играе най-добре в Китай? Усеща любовта там, истинската любов. Западните медии се концентрират само върху Федерер и Надал и не отдават никакво внимание на Новак. Това беше единственият начин да го спрат. Само че трябва да разберат, че не могат. Измъчват се 10 години. И само добавят още една година към агонията си вместо да се предадат и да признаят, че Новак е най-добрият на света. Той е несравним", категоричен е Сърджан.
 
В последните месеци Джокович получи доста критики – първо за организираните от него турнири в разгара на пандемията Adria Tour, след което дойде дисквалификацията от US Open. Желанието му да осигури по-добри условия за карантинираните в Мелбърн също не бе прието особено радушно от преминалите през много лишения австралийци.
 
„Новак се бори не само за себе си, а и за другите играчи, които едва свързват двата края. Той има толкова добро поведение: начинът, по който поздравява съперниците, как се държи с домакините, как поздравява и целува съперника дори когато губи. Кой друг спортист го прави? А никога не получава награда за феърплей. Знаете ли колко има Федерер? 15. Трудно е да разбера критиката. Той не дава никаква причина да се отнасят така с него, но това е положението. Така се отнасят с нас като държава и с него като с човек", заключи бащата на Джокович./ТенисКафе

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.