Австралийският тенисист Ник Кириос най-сетне дочака първата си победа над Григор Димитров. Във втория полуфинал от турнира в Бризбейн колоритният играч успя да детронира световния №3, който защитаваше титлата си от миналата година. След малко повече от час и половина на "Пат Рафтър Арина" Кириос постигна пълен обрат и спечели с 3:6, 6:1, 6:4.

Така един местните любимци ще се изправи във финала срещу американеца Райън Харисън, с когото по-късно днес Григор трябваше да играе полуфинал в турнира по двойки. Харисън успя да отстрани 18-годишния представител на домакините Алекс Де Минор след трисетова драма, а след това взе решение да се оттегли с мисъл за предстоящия му финал.

За Кириос и Димитров това бе трети сблъсък, като до този мач победите бяха изцяло на сметката на Григор. Интересното е, че това ще е първият случай, в който двамата ще премерят сили на австралийска земя. Дотук те са се засичали единствено в САЩ  - Григор постигна трудна победа в три сета на Индиън Уелс през 2015-а, а през миналия сезон надви Кириос в два сета, за да спечели титлата в Синсинати.

Общо за седми път в своята кариера 22-годишният Кириос ще играе финал в АТП турнир, но за първи път това ще се случи родна почва.

Първите минути на мача показаха много ясно колко бързо могат да се развиват действията, когато сервисите и на двамата функционират с пълен капацитет. Имаше доста случаи, когато до разигравания не се стигаше, но в миговете, когато такива имаше, личеше и доста по-богатия арсенал, с които Григор разполага.

Макар че българинът натрупа солидния брой от 4 двойни грешки само в първия сет, Кириос така и не получи точка за пробив в него. Решителният миг дойде в 6-ия гейм, когато високият австралиец по някаква причина намали силата на подаването си. Сеченият бекхенд бе оръжието, което наклони везните в полза на Гришо. По доста авантюристичен начин Кириос опита да отрази първата от двете точки за пробив, поради което преглътна звучен смач – 4:2 за Димитров. Българинът много бързо затвърди пробива, а после и приключи частта с 6:3.

Във втория сет играта на Кириос тотално се промени и австралиецът бе почти безгрешен с първия сервис. Това наред с някои странни решения на австралиеца като че ли извадиха Димитров от равновесие. В четвъртия гейм фаворитът на болшинството фенове стигна до първите си точки за пробив в мача и макар Гришо да спаси първата, удивителено хазартен ретур на Кириос го изправи пред задачата да отразява втора. При разиграването ѝ българинът се оказа засипан от тежки форхенди и накрая изпрати бекхенд силно в аут. Кириос експресно затвърди пробива за 4:1, а после стигна до твърде лесен втори. В сервис гейма, с която трябваше да приключи сета, австралиецът на моменти показа несериозно отношение, като все пак изравни сетовете от третия опит.

Третият сет стартира сравнително равностойно, но се виждаше, че Кириос взима значително по-лесно своите сервис геймове. Точно когато Григор като че ли завръщаше към познатото равнище от първия сет, дойде и 7-ият гейм, в който отново австралиецът се възползва от драстичен спад в нивото на Димитров. Още в следващата част хасковлията се хвърли с всички сили да връща брейка. Той показа някои класни отигравания, но без познатия ритъм в играта си нямаше особени шансове срещу почти безгрешния Кириос. Австралиецът завърши срещата с впечатляващите 19 аса, реализирани само в 13 сервис гейма.

---------

Първи сет - 6:3

6:3 - Изключително солидна продукция от Григор! Хасковлията показа брилянтни удари от форхенд, а на този етап началните му удари се оказват пълна загадка за Кириос. Първият сет отне само половин час, преди да отиде в сметката на българина.

5:3 - Димитров имаше на какво да се надява, след като водеше с 15:30. Кириос обаче започна бомбардировки със сервиси и постигна първата част от мисията по оцеляване в сета.

5:2 - Още една двойна грешка, която имаше нулев негативен ефект. Тя беше единствената точка, до която Кириос се добра. Сега австралиецът е принуден да сервира за оставане в първия сет.

Пробив! 4:2 - Много умно проведен гейм от българина. Сеченият му бекхенд направи разликата, за да му осигури аванс от 0:30. Кириос спечели следващото разиграване благодарение на хубави сервис, но точката за пробив дойде. При нея двамата си заформиха интересна среща на мрежата, инициирана от опит за къса на Кириос. Григор стигна навреме и прехвърли снажния австралиец, който опита удар "хот-дог" и плати цената.

3:2 - Пак имаше двойна грешка от Григор, но тя по никакъв начин не повлия на развръзката. Хасковлията игра доста разнообразно, показа хубав бекхенд по правата и варираше с посоката на началния удар.

2:2 - Кириос загуби първи две точки на свой сервис и въпреки това умело ръководи темпото. Мощен ас с 209 км/ч и после втори силен сервис, подкрепен с излизане към мрежата свършиха работата за австралиеца.

2:1 - Григор толкова рано в мача вече има две двойни грешки, които дойдоха в един и същи гейм. Въпреки тях Кириос така и не получи шанс да се "закачи", когато първият сервис на хасковлията работеше на познатото равнище.

1:1 - Кириос с впечатляващ първи сервис гейм. Григор докосна точно два пъти топката, като и в двата случая ретурът му отлетя в аут.

1:0 - Макар че Кириос спечели жребия, австралиецът избра да посреща. Два добри ретура на местния любимец му дадоха аванс от 0:30, но Григор бързо обърна събитията с мощни удари от форхенд и добре пласирани сервиси.

Втори сет - 1:6

1:6 - В определени моменти Кириос се отнесе доста несериозно към сервис гейма, с който да спечели втория сет. Григор игра доста по-добре и дори получи брейкбол, ала пак потъна под снарядите от начален удар. В крайна сметка при третия сетбол, Кириос най-сетне изравни резултата за 1:1.

Пробив! 1:5 - Катастрофален гейм за Григор. Ритъмът в играта на българина и при сервисите му се изпари. Кириос, без да прави нищо особено, стигна до аванс от 0:40. Макар хасковлията да отрази две от точките за пробив, при третата допусна поредната елементарна грешка и допусна втори пробив.

1:4 - Първите сервиси на Кириос, когато се получават, са нещо наистина специално. Григор дори не успя да се замисли за рибрейк, а геймът се оказа приключил.

Пробив! 1:3 - За първи път в мача Кириос стигна до точки за пробив. Първият сервис на Димитров влизаше по-малко и това не му позволи да изкове рано комфортен аванс. Кириос с мощен форхенд доведе нещата до 40:40, а после притисна Григор с излизане на мрежата, което доведе до бекхенд, който не прехвърли филето. Хубав сервис по диагонала спаси положението, но удивителен ретур при третия дюс пак постави Григор под напрежение. Във важното разиграване Димитров не успя да вземе инициативата и под канонадата от бомбени форхенди накрая изкара топката в аут.

1:2 - Канонада от Кириос при началните удари. Григор взе хубава точка с излизане на мрежата в единствения случай, когато се стигна до разиграване. Когато сервисът на австралиеца работи с такива темпове, става много трудно за противника.

1:1 - Австралиецът трябваше да вкуси от абсолютно същото ястие. Димитров не му даде нито една точка, като приключи гейма в своя полза с премерен минаващ удар.

0:1 - Бърз сервис гейм на нула за Ник Кириос дава начало на втория сет. Григор беше повече зрител, отколкото участник в мача.

Трети сет - 4:6

Победа за Кириос! 4:6 - Всичко започна с феноменален ретур от Гришо, който бързо бе заличен от два мощни сервиса. Следващата точка бе ключова, защото Григор хвърли много усилия в защита, а после премина в контраатака при мрежата, като волето му бе само на милиметри в аут. Всичко приключи с още един бомбен начален удар, който Димитров изпрати високо в аут.

4:5 - Димитров запази присъствие на духа въпреки всички опити на Кириос да го провокира. Австралиецът опита някои абсурдни ретури с стигане почти до Т-то.

3:5 - Българинът даде всичко от себе си, за да върне колкото се може по-бързо пробива. Добри удари от основната линия му позволиха да поведе с 15:30, но Кириос имаше отговор и на това. Форхендите на австралиеца продължиха да бъдат главния извор на неприятности за Гришо.

Пробив! 3:4 - Димитров се озова в много тежка ситуация. Колебания при началния удар, леки грешки и Кириос се озова с аванс 15:40. Австралиецът просто върна топката в половината на Гришо с ретура, а хасковлията, без да бъде затруднен по какъвто и да било начин, я изпрати в мрежата.

3:3 - В този гейм общият брой асове на Кириос достигна впечатляващите 16. Григор взе само една точка след малко щастлив бекхенд ретур по правата.

3:2 - От доста време Димитров не бе печелил подаването си на нула.

2:2 - Само точица за Григор при подаването на Кириос. Разиграванията, когато имаше такива, бяха изключително кратки. Димитров така и не получи шанс да натисне по-сериозно противника си на неговата бекхенд страна. А форхендът на австралиеца работеше безотказно.

2:1 - Димитров напомни за това колко комфортно печелеше геймовете в първия сет, когато сервисът бе на негова страна.

1:1 - Експрес от асове и Кириос изравни, почти без да му се налага да влиза в разиграване.

1:0 - Григор беше сравнително стабилен в началото на решителната част. Кириос намери начин да се закачи с 2 точки, но не и да постави хасковлията под по-сериозна заплаха.