Шампионът на двойки от Откритото първенство на Австралия Танаси Кокинакис спечели решителен мач на сингъл, за да изпрати 28-кратния шампион Австралия до следващата фаза на Купа Дейвис, като Южна Корея също се справи с Австрия.

Воденият от Лейтън Хюит тим на австралийците влезе в деня при равенство 1-1 с Унгария и бе разочарован в първия мач на двойки след поражението на Джон Пиърс и Люк Савил от Фабиан Марожан и Мате Валкуш с 4-6, 4-6. Това остави световния номер 30 Алекс де Минор в търсене на задължителен успех срещу 35-ия в света Мартон Фучович, за да запази живи надеждите на Австралия – подкрепен от публиката на „Кен Розуел Арина“, той се справи за победа със 7-6 (4), 6-4. Кокинакис игра за последно на Купа Дейвис преди седем години, но бе повикан обратно в отбора след първата си титла на сингъл в Аделаида тази година и спечелената корона на двойки на Аустрелиън Оупън в тандем с Ник Кирьос. И той не разочарова Хюит и страната, печелейки срещу младата втора ракета на унгарците Жомбор Пирош с 6-4, 6-4.

В Сеул, 65-ият в ранглистата Квон Соон Во изведе корейците до следващия етап след труден успех над австриеца Денис Новак със 7-5, 7-5. Двата отбора влязоха в сблъсъка при равенство 1-1, като Нам Джи Сун и Сон Мин Кю надиграха на двойки Александър Ерлер и Лукас Мидлер с 6-4, 6-3. 12 двойки от Купа Дейвис ще бъдат решени днес, като победителите продължават към финалите, първият етап от които ще се изиграят на все още неясна локация през септември с 16 тима. Хърватия, Великобритания и Сърбия са вече с гарантирано участие, като шефовете на отборната надпревара ще решат следващата седмица кой ще замени действащия шампион Русия, който бе изхвърлен от Купа Дейвис след инвазията на Украйна. Тези 16 отбора ще бъдат сведени до осем за четвъртфиналите през ноември.

В други двойки, шесткратният шампион Испания води комфортно на Румъния с 2-0, след като тийнейджърът Карлос Алкарас и ветеранът Роберто Баутиста Агут стигнаха до победи в първия ден. Франция също отвори аванс от 2-0 срещу Еквадор в Пау, подобно на Нидерландия срещу Канада в Хага. Водените от Тейлър Фриц САЩ и Диего Шварцман Аржентина също имат подобни преднини в сблъсъците си съответно с Колумбия и Чехия. Но другите двойки са при 1-1, като световният номер 3 Александър Зверев ще играе ключов мач с бразилеца Тиаго Монтейро в Рио. Номер 8 в света Каспер Рууд има подобен важен двубой с казахстанеца Александър Бублик в Осло.