Мъжката тенис асоциация АТР и Тенис Австралия официално обявиха създаването на нов отборен турнир, който от 2020-а година нататък ще открива сезона в мъжкия тенис.

Турнирът се нарича АТР Къп и ще включва 24 държави-участнички, които ще се борят за трофея в рамките на 10 дни. Три австралийски града ще посрещнат турнира, в който участниците ще бъдат разделени в 6 групи по 4 тима. Общо 8 отбора ще продължават напред към директните елиминации, а всяка среща ще включва два двубоя на сингъл и един на двойки.

Всеки отбор пък може да включва до петима състезатели, а тук идва и хубавата новина за нас - България има сериозен шанс да бъде сред 24-те участници! Причината е, че критерият за определяне на участниците е мястото в ранглистата на първата ракета на държавата. Така например, ако има сегашния си ранкинг, Григор Димитров би класирал България за участие и би дал възможност на много от останалите български тенисисти да се изявят на най-високата сцена.

АТР Къп ще дава и точки за световната ранглиста като шампионите могат да вземат 750 точки. Наградният фонд на турнира е 15 милиона долара.

АТР имаше подобна отборна надпревара, която се наричаше АТР Световна отборна купа, между 1987 и 2002, и се провеждаше в Дюселдорф.

Новият турнир пък се учредява в годината, в която бе взето решение за промяна на формата на Купа Дейвис. С новия си формат Купа Дейвис ще дебютира през ноември 2019-а, а конкуренцията между двете надпревари ще бъде доста любопитна.

В сряда Александър Зверев обяви, че според него никой от водещите тенисисти освен Рафаел Надал няма да участва на Купа Дейвис. Световният №1 Новак Джокович пък участва на презентацията на АТР Къп и изрази своята подкрепа за новия турнир. Това чрез видео направиха и други от големите звезди, включително и Роджър Федерер.