Бившият водач в световната ранглиста по тенис Анди Мъри се класира на четвъртфиналите на турнира на трева от сериите АТП 250 в Щутгарт.

Британецът се наложи с 6:3, 7:6(4) над поставения под номер 7 в схемата Александър Бублик от Казахстан. В първия сет Мъри реализира единствения пробив за 4:2, но втората част се оказа доста по-проблематична за двукратния олимпийски шампион.

Мъри поведе с 2:1 гейма с пробив, но след това Бублик спечели четири поредни гейма, за да излезе напред с 5:2. Казахстанецът имаше три сетбола на сервис на Мъри, които пропусна, а също така допусна нов пробив, при това на нула, когато сервираше за сета при 5:3 в своя полза. В тайбрека британецът реализира единствения минипробив за 5:3 точки и така си осигури място сред най-добрите осем в Щутгарт.

Неговият следващ съперник вероятно ще бъде водачът в схемата Стефанос Циципас. Гръкът водеше с 6:3, 2:0 срещу швейцареца Доминик Щрикер, когато срещата бе спряна заради дъжд.

От турнира обаче отпадна поставеният под номер 3 Хуберт Хуркач. Полякът отстъпи с 5:7, 7:6(7), 3:6 на унгареца Мартон Фучович. В следващия кръг Фучович очаква победителя от двубоя между грузинеца Николоз Басилашвили и австралиеца Ник Кирьос.

С надпреварата се сбогува и четвъртият в схемата Денис Шаповалов. Канадецът отстъпи с 6:7(6), 6:7(4) на представителя на домакините Оскар Оте. Следващият съперник на германеца ще бъде французинът Бенжамен Бонзи.

Към четвъртфиналите продължава и италианецът Лоренцо Сонего, който спечели със 7:6(2), 7:6(4) срещу германеца Ян-Ленард Щруф. За място на полуфиналите Сонего ще играе със сънародника си Матео Беретини.