Карлос Алкарас успя да постигне обрат срещу Новак Джокович на демонстративен мач в Рияд и спечели с 4:6, 6:4, 6:4. Сблъсъкът бе част от подготовката на двамата най-добри тенисисти към този момент за новия сезон. Мачът оправда предварителните очаквания и се превърна в зрелище. 40 000 зрители на трибуните в столицата на Саудитска Арабия Рияд останаха доволни да видят двамата гладиатори да играят като на финал от Големия шлем.

Мачът продължи малко по-малко от два часа. Испанецът влезе по-добре в срещата, проби в първия гейм, но до края на първия сет загуби два гейма на собствен сервис и Ноле взе откриващия сет.

Подобна беше ситуацията и във втората част, с тази разлика, че Алкарас вдигна оборотите и не позволи на Джокович да покаже най-доброто, на което е способен.

И в третия сет Карлито първи спечели подаването на съперника при 1:1, но по-късно сърбинът изравни при 3:3, възползвайки се от третата точка за пробив в този гейм.

Решаващ се оказа деветият гейм, в който двукратният шампион от Големия шлем имаше три точки за пробив, оползотвори последната и поведе с 5:4, а след това, без да губи точка, сложи точка на мача.

Снимки: БГНЕС / BGNES
29 снимки

След мача световният №1 засипа Алкарас с комплименти: "Впечатляващо е това, което той направи на толкова ранна възраст. Той е много скромен млад човек. Има страхотно семейство и невероятен екип. Той е един от лидерите на тениса и ще доминира в следващите 10-15 години", каза Новак.

За разлика от Джокович, Алкарас не планира участие на United Cup. Вместо това той ще се подготвя у дома по-дълго.

За испанецът следва и демонстративен двубой с Роберто Баутиста Агут в Мурсия, а след това ще се подготвя у дома за Australian Open. Пристигането му в Мелбърн ще бъде около 8 януари. Първият за годината турнир от Големия шлем стартира на 14 януари.