Алекс де Минор записа най-престижната победа в кариерата си, след като на турнира "Юнайтед къп" в Австралия победи носителя на 22 титли от Големия шлем Рафаел Надал с 3:6, 6:1, 7:5.

С успеха си Де Минор даде преднина на домакините от 1:0 победи над Испания в мача им от група "D", в която сигурен победител е тимът на Великобритания.

Макар двубоят в Сидни да бе без особено значение, Де Минор и Надал дадоха много поводи за емоции на зрителите на корт "Кен Розуел Арена", а след срещата Де Минор, който е родом от града, обяви съоръжението за най-любимото си на света.

Австралиецът бе този, който започна по-добре мача и стигна до пробив за 3:2 гейма, но Надал наниза четири поредни на сметката си и взе първия сет. В началото на втория испанецът, който е номер 2 в световната ранглиста, стигна до още един брейк и поведе и изглеждаше, че няма да остави шансове на съперника си.

Притиснат до стената обаче Де Минор започна да играе много добър тенис и спечели следващите шест гейма, за да изравни сетовете. Това му даде допълнителна увереност и в третия сет Де Минор успя да спечели още два пъти подаването на Надал, като втория път това бе решително, тъй като му позволи да поведе с 6:5 гейма.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

По-късно днес е вторият мач между Испания и Австралия, в който съперници на сингъл при дамите на Нурия Парисас-Диас и Мадисън Инглис.

В Пърт денят се оказа доста лесен за Стефанос Циципас. Гръкът победи с 6:3, 6:2 белгиеца Давид Гофен и така изравни резултата между Гърция и Белгия на 1:1. Преди това белгийката Алисън ван Ойтванк даде преднина на белгийския отбор с успех със 7:5, 2:6, 6:3 над Деспина Папамихаил.

Циципас наниза 12 аса срещу само два за Гофен и имаше предимство във всички основни статистически показатели. Гръкът допусна да загуби подаването си само веднъж в хода на целия мач, като това се случи в средата на първия сет, но в този момент Гофен вече бе изоставащ в резултата.

Така във вторник Гърция ще се нуждае от само една победа в оставащите три мача на сингъл, за да спечели група "А", в която е и отборът на България, който при успех на гърците ще завърши на второ място в крайното класиране.

Италия направи голяма крачка към преминаване в следващата фаза, след като успя да поведе с 2:0 успеха на Норвегия. Мартина Тревизан победи трудно Малене Хелго със 7:5, 3:6, 6:4, докато Лоренцо Музети имаше по-малко проблеми срещу Виктор Дурасович за 7:6(7), 6:3. Така италианците се нуждаят от само още една победа, за да завършат на първо място в група "Е".

В пряк сблъсък за първото място в група "В" Полша поведе с 1:0 победи на Швейцария, след като водачката в световната ранглиста при дамите Ига Швьонтек се наложи с 6:3, 7:6(3) над олимпийската шампионка Белинда Бенчич. 

Швьонтек взе сравнително лесно първия сет и водеше с 4:1 гейма във втория, но допусна Бенчич да изравни и да докара нещата до тайбрек. Там обаче Швьонтек бързо взе инициативата и затвори мача след два часа и три минути игра.

По-късно днес е мачът на сингъл при мъжете между Даниел Михалски и Марк-Андреа Хюслер.

Автор: Георги Крумов/БТА