Националът на България за купа "Дейвис" Адриан Андреев ще запомни със сигурност изминаващата седмица. Той стартира от квалификациите и записа три победи на турнира от категория АТП 250 на твърди кортове в турския курорт Анталия, включително и първи успех в кариерата си в основна схема в Тура на професионалните тенисисти.

Българинът отпадна днес във втория кръг след поражение от 23-ия в света Алекс де Минор (Австралия) с 3:6, 1:6.

С доброто си представяне 19-годишният софиянец заработи 32 точки за световната ранглиста, в която ще прогресира с около 120 места и ще влезе за първи път в кариерата си сред първите 450.

Специално за сайта на БФТенис Андреев разказа подробности за успеха, за плановете си и благодари специално на президента на федерацията Стефан Цветков, който направи всичко възможно да му осигури "уайлд кард" за участие в надпреварата.

"Чувството е страхотно! Аз съм изключително доволен от тази седмица. Днес беше много полезен мач за мен и като цяло съм много доволен от турнира. Днес срещу Де Минор беше страхотно преживяване. Видях, че не съм толкова далече от това ниво и върху какво най-много трябва да работя. Със сигурност това ще ми бъде много полезно", коментира Андреев.

"В първата среща имах малко повече напрежение, защото все още нямах победа на турнир от АТП 250, но след това го приех като нормален турнир и просто играех.

Успехът в първата среща ми показа, че мога да побеждавам и на това ниво. След това влизах на корта много по-уверен. Не мога да кажа кой мач е бил най-добър за мен. Във всички мачове показах доста добри неща. Може би с Марсел Илхан (б.а. в първия кръг) беше най-стабилният мач, който изиграх, но като цяло всичките срещи бяха стабилни", допълни софиянецът.

"Разбира се, усещам подкрепа и винаги е хубаво когато хората се радват. Като цяло гледам много да не се влияя от мнението на хората. Тук искам специално да благодаря на президента на федерацията Стефан Цветков, който ми осигури тази "уайлд кард" и ми даде възможност да играя на турнира. Без него със сигурност нямаше да постигна този резултат, защото въобще нямаше да мога да участвам", каза още той.

Андреев се надява да продължи да развива играта си и да прогресира в световната ранглиста.

"Това беше просто един турнир като цяло. Честно казано играчите, с които играх тук, ще играят следващите седмици и на Фючърси. Нивото е високо навсякъде. Аз трябва да съм подготвен да продължа да работя, да развивам играта си, защото конкуренцията е жестока и във всеки един мач се играе на много високо ниво. Трябва да съм подготвен, ако искам да вървя напред.

По принцип съм заявил да играя на Фючърси, но се надявам да участвам и в Чалънджъри и в още по-силни турнири през този сезон", каза той.