Григор Димитров загуби от 19-годишния Лоренцо Музети с 0:2 (4:6, 6:7) в 1/4-финален сблъсък на ATP 500 турнира в Акапулко. Българинът отрази шест мачбола, но в крайна сметка 120-ия в света стигна до успеха. Димитров показа колебания при сервиса си и направи куп непредизвикани грешки, позволявайки на Музети да спечели двубоя.

Gulliver/GettyImages
21 снимки

I сет

Лоренцо Музети стартира на сервис в първия гейм. Григор успя да спечели първата точка, но последваха две негови грешки от бекхенд и италианецът поведе с 30:15. В следващите две разигравания българинът прати топката в мрежата и 19-годишният тенисист поведе.

Българинът не успя да пласира добре първите си три подавания и Музети стигна рано до точка за пробив. Последва отличен сервис по диагонала, който затрудни максимално италианеца и първата точка бе отразена. Гриор заложи отново на силен сервис и след комбинация на мрежата намали разликата. Димитров показа добра игра от линията, принуждавайки Музети да сгреши от бекхенд и се стигна до равенство. Българинът отново заложи на комбинация сервис мрежа, което затрудни 19-годишния тенисист и той за пореден път направи грешка от бекхенд. Но при следващото подаване отново се стигна до равенство. Последва нова размяна на грешки от двамата, но в крайна сметка с ново излизане на мрежата Димитров успя да спечели подаването си и да изравни резултата.

Музети принуди със сечен форхенд Гиргор да излиза на мрежата, но българинът показа добро чувство към топката и елегантно реализира. Последва дълго разиграване между двамата, след което италианецът опита да завърши с бекхенд по правата, но топката излезе в аут. Все пак 19-годишният тенисист имаше успеваемост при следващото разиграване и този път опитът му се получи. Малк ослед това се стигна до равенство, а Димитров получи точка за пробив след отлично форхенд воле. Музети показа здрави нерви и успя да се измъкне от трудната ситуация и отново да поведе в резултата.

Григор изпита затруднения при първия си сервис и след последвала грешка от форхенд се стигна до 15:30. При следващото си подаване Димитров допусна двойна грешка и даде възможност на Музети да стигне до две точки за пробив. Първата бе отразена с ново излизане на мрежата и елегантно изпълнение на форхенд. Но лошото се случи и след нова грешка на българина, италианецът направи първият пробив в мача.

Музети също показа, че не е сигурен на първи сервис, но Димитров не успя да се възползва от това. Все пак след страхотен ретур по правата българинът стигна до равенство 30:30. В следващото разиграване Григор показа великолепна защита и след грешка от бекхенд на италианеца, стигна до точка за пробив. Тя бе отразена с добра игра на мрежата от страна на Музети. 19-годишният тенисист успя да затвърди пробива си с отлично изпълнение на първи сервис и поведе с 4:1.

Димитров стартира агресивно и направи нова комбинация сервис мрежа, но този път Музети с великолепен бекхенд реализира. Последва ново излизане на мрежата от страна на българина, като този път италианецът опита да прехвърли българина, но Григор не позволи да се стигне до нова точка и със смач реализира. Последваха две бързи точки за Димитров и след грешка от форхенд на Музети намали изоставането си.

Димитров успя да спечели първите две точки при подаването на италианеца, след което се стигна до негова грешка и топка в мрежата. Музети сервираше агресивно, което доведе до нова точка за пробив и след нова грешка на 19-годишният тенисист от форхенд Григор върна пробива.

При следващото си подаване Димитров показа добра игра от линията и принуди италианецът да греши. При 40:15 в полза на българина, Григор излезе на мрежата, а след нова грешка от бекхенд на Музети изравни.

Българинът стартира добре деветия гейм, след като извика на мрежата с елегантен сечен бекхенд, принуждавайки Музети да прати топката в нея. Но след това италианецът пласира добри сервиси и поведе в резултата. Димитров се възползва от втория сервис на италианеца и намали на 30:40, но след добре пласиран първи Музети отново поведе.

Димитров сервираше, за да остане в сета, но първата точка бе за Музети след грешка на бългаина и пратена топка в мрежата. При следващото си подаване Гиргор принуди Музети да греши от форхенд, а след това 19-годишният тенисист прати топката в мрежата и българинът поведе с 30:15. Последва дълбок ретур на Музети и грешка на Григор от бекхенд. При следващото си подаване се стигна до размяна на удари, но и нова грешка на българина, този път от форхенд, което означаваше точка за спечелване на сета. Но след добър първи сервис на Димитров се стигна до ново равенство. При следващото разиграване българинът извика италианеца на мрежата, след което се опита да го прехвърли, но прати топката в аут. Последва ново дълго разиграване и след грешка от форхенд на Григор, Музети спечели първия сет.

II сет

Италианецът даде старт и на втория сет. Той започна с размяна на бързи точки между двамата. Музети показа добра игра от линията и успя да спечели подаването си.

Димитров игра агресивно на първи сервис и след великолепен бекхенд стигна до точка за изравняване. Но след това при същото упражнение, прати топката в аут. Последва плосък първи сервис, който даде възможност на италианеца за атака, а след това последва грешка на българина от бекхенд. След силния старт, последва спад при първия сервис на Григор, което доведе до равенство 40:40. Музети стигна до точка за пробив след великолепен бекхенд, но Димитров изравни. Все пак Димитров не допусна нови грешки и възстанови равенството.

Музети показа самочувствие и успя да спечели следващото си подаване без да даде точка на Димитров.

Григор изпита затруднения при следващото си подаване и позволи на италианеца да поведе с 30:0. Все пак първият му сервис дойде на помощ и той намали изоставането си. При следващото разиграване Григор пласира добр форхенд по диагонала, което принуди Музети да греши от бекхенд. Последва нов добър сервис и ново равенство в резултата.

Димитров показа отличните си умения от бекхенд и успя да пласира красива точка. Музети стигна до точка за 3:2, но българинът показа отлична защита, след което принуди италианеца да греши от форхенд. оследва точка за пробив и след грешка на Музети от форхенд Григор за първи път поведе в резултата.

Григор не стартира добре подаването си и направи непредизвикана грешка от форхенд. След това не реализира първи сервис, а по-късно последва и грешка от бекхенд, което даде аванс от 30:0 за Музети. При следващото си подаване българинът пласира добър сервис, след което последва разиграване и грешка на италианеца от форхенд. Димитров възстанови равенството след добра комбинация. Григор максимално затрудни Музети, привиквайки го на мрежата и след това елегантно реализира. Последва нов добър сервис и грешка на италианеца. Стигна се до ново равенство в гейма, след като Димитров прати топката в мрежата, а след това смени ракетата си заради скъсан кордаж. Музети стигна до точка за пробив, реализирайки отлично от форхенд. Пробивът бе върнат след грешка на Димитров от форхенд.

Музети продължи да се чувства отлично на корта и отразяваше всяка топка на Димитров. Италианецът стигна до точка за повеждане на резултата след отлична защита и великолепен минаващ бекхенд. Но Григор също показа, че не се отказва и след добро разиграване също реализира след бекхенд. 19-годишният тенисист реализира отлично втория си сервис и поведе.

Димитров изпита затруднение при подването си и направи двойна грешка, която позволи на италианеца да поведе с 30:15. Последва отлична игра на българина от линията и равенство в гейма. Последва дълга размяна на удари и след добре пласиран форхенд по диагонала на Димитров Музети сгреши. След това отново двамата си размениха множество удари и след грешка на 19-годишния тенисист от форхенд Димитров изравни геймовете.

Музети стартира добре деветия гейм, като имаше късмет и при непредизвикана грешка на Григор от форхенд, пращайки топката в мрежата. Но след това италианецът не успя да реализира от форхенд и българинът намали. Последва нова грешка на Димитров от бекхенд и 19-годишният тенисист стигна до точка за спечелване на гейма. Добър първи сервис и Григор трябваше да сервира за оставане в мача.

Българинът не започна добре подаването си и след сгрешен форхенд даде предимство от две точки на Музети. Последва нова грешка на Димитров и това означаваше три точки за спечелване на мача от страна на италианеца. Първата бе отразена след добра игра на Григор от линията. Последва комбинация сервис мрежа, което принуди италианецът да остане зад линията и да сгреши от форхенд. Третият мачбол също бе отразен с отлична игра на българина от линията. Първият сервис не дойде на помощ на Димитров, което даде отлична възможност на италианеца за нова точка и това стана след отличен форхенд. Но и тя бе отразена, след като този път Григор пласира добре сервисът си. Димитров показа класата си и след великолепна комбинация на мрежата реализира красиво от бекхенд. След четири отразени мачбола, италианецът сгреши от бекхенд и резултатът е изравнен.

При подаването на италианеца, двамата тенисисти си размениха по една точка, но след това дойде нова грешка на Димитров от бекхенд. Този път късметът бе на страната на българина и Музети направи двойна грешка, за да се стигне до ново равенство. Но след това на помощ дойде първият сервис на 19-годишния тенисист и след добър форхенд стигна до точка за спечелване на гейма. Тя бе реализирана с ас и Димитров отново трябваше да сервира, за да остане в мача.

Григор успя да поведе при подаването си с 30:15, но отново не успяваше да затрудни на първи сервис опонента си. Точката за 40:15 дойде след великолепна игра на българина на мрежата. Димитров показа отлична защита и успя да стигне до точка за спечелването на гейма. Но след това не успя при втория си опит за подобно изпълнение и италианецът реализира от бекхенд. Последва непредизвикана грешка на българина от форхенд и се стигна до равенство 40:40. Димитров продължи с грешките и направи двойна грешка, позволявайки на Музети да стигне до пети мачбол. Той бе отразен след отлична коминация сервис мрежа. Последва дълго разиграване. Италианецът викна на мрежата Димитров, а българинът отново показа, че се чувства добре в близост до нея и реализира. Музети предложи отлична игра от линията и принуди Григор да сгреши от бекхенд, което означаваше ново равенство. При следващото си подаване Димитров "разходи" Музети по линията и след отлично пласиран форхенд реализира. Маратонският гейм бе спечелен от Григор и сета ще се реши след тайбрек.

Димитров успя да спечели първата точка в тайбрека, след отлично излизане на мрежата. Но той не бе затърден след нова двойна грешка на българина. Италианецът сгреши от форхенд и Димитров поведе отново. При последвалото подаване на Музети, двамата тенисисти предложиха страхотно разиграване, но Димитров не успя да пласира добре бекхенда си и се стигна до равенство. След това първият сервис дойде на помощ на Музети и той поведе в резултата.Италианецът направи отлична комбинация на мрежата и след отличен бекхенд поведе с 4:2. Димитров повика отново на мрежата италианеца, но този път Музети реализира от форхенд. Григор опита да къса топка при следващото си подаване, но тя попадна в мрежата, което означаваше шести мачбол за Музети. Но и той не бе реализиран, след като италианецът прати топката в мрежата. При последвалото си подаване ,Димитров показа отлична защита, но след грешка от форхенд се стигна до победата на Музети.