Показващият все по-добри игри от началото на 2017 г. Рафаел Надал се класира за директния спор за титлата на турнира от сериите Мастърс в Маями. Това стана след успех над непоставения Фабио Фонини. 

Така бившият номер едно спря приказката за неочаквания участник в Топ 4 на надпреварата и очаква победителя от мача измежду Роджър Федерер и Ник Кириос, за да знае с кого ще си оспорва трофея. 

Никой не очакваше такова постижение от Фонини, но той се противопостави на всички прогнози и стигна до предпоследното стъпало. Но там отстъпи с 1:6, 5:7 за малко повече от час и половина игра на корта. 

В първия сет италианецът беше бледа сянка на представянето си до момента. Той спечели само първото си подаване, за да направи 1:1 и след това се предаде до края на частта, логично губейки с 1:6 в нея. 

Във втория сет обаче той оказа доста по-сериозна съпротива. В началото на частта Фонини спаси пет брейкбола и впоследствие стабилизира играта си, водейки всичко уверено към тайбрек. Но в последния възможен момент се пречупи. 

В 11-ия гейм Надал стигна до шестата си възможност за пробив, като я взе безкомпромисно и поведе с 6:5 с пробив аванс. След това взе и подаването си на нула спечели мача, за да спечели мача с 2:0 сета и да се класира за финала.