Даниил Медведев спечели титлата от турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс 1000" в Рим с награден фонд от 7,7 милиона евро. На финала руснакът, който е поставен под номер 3, се наложи със 7:5, 7:5 срещу Холгер Руне.

Двубоят започна с над час и половина закъснение заради падналия дъжд в италианската столица. 

27-годишният Медведев, който спечели първа титла на клей, проби своя противник в 12-ия гейм на първата част, за да поведе в резултата.

Във втория сет руският тенисист загуби на два пъти подаването си, но успя да се поздрави с краен успех, след като три пъти спечели началния удар на 20-годишния датчанин. Даниил Медведев приключи двубоя от втората си възможност, играейки един от най-силните мачове на клей в своята кариера.

По пътя си към титлата руснакът отстрани шампиона от 2017 година Александър Зверев (Германия) и финалиста от миналия сезон Стефанос Циципас (Гърция).

"Винаги се опитвам да вярвам в себе си и да печеля най-големите турнири. като цяло не обичам да играя на клей, защото не се чувствам добре. Преди турнирите в Мадрид и Монте Карло не се чувствах така зле и си помислих, че мога да продължа. Сега усещането е невероятно и да видим какво точно предстои", заяви Медведев след края на финала.

Холгер Руне, поставен под номер 7 в Рим и отстранил Новак Джокович по пътя си към финала, не успя да спечели титла номер 2 в кариерата си от турнирите "Мастърс 1000".