Григор Димитров даде перфектния старт на Отбора на Европа в битката срещу Отбора на Света в Лейвър Къп. В първия двубой от надпреварата в легендарния "Юнайтед Сентър" в Чиикаго българинът победи Франсис Тиафо с 6:1, 6:4, след като демонстрира тенис от най-висока класа.

От самото начало Григор играеше прекрасно, подкрепян бурно и от своите съотборници, сред които са и легендите Роджър Федерер и Новак Джокович. Явно, че тази отборна атмосфера повлия благотворно на българина, който демонстрира разнообразна игра, насочена към силните му страни. Хасковлията бе търпелив, атакуваше, когато имаше възможност, а в същото време тормозеше съперника с коварния си слайс бекхенд. Освен това българинът се възползва перфектно от шансовете си за пробив - 4 от 4. Тиафо така и не успя да се нагоди към играта на съперника, а не помогнаха и многобройните съвети от капитана на Света Джон Макенроу и съотборниците на американеца.

В първия сет Григор постигна два пробива, а на свой сервис бе перфектен. Втората част бе по-равностойната като Тиафо все пак стигна до един брейк в двете си възможности. Той изравни резултата за 4:4, когато обаче последва още един пробив за Димитров, след който гейм на 0 сложи край на двубоя. 

Така Григор донесе първата точка в сблъсъка за тима на Европа. В първия ден от надпреварата мачовете носят по една точка, във втория по две, а в третия по три. В следващия сблъсък един срещу друг се изправят Кайл Едмънд и Джак Сок, а по-късно се очаква и страхотният дует при двойките между Джокович и Федерер.

Ето и как се разви двубоят между Димитров и Тиафо:

Втори сет 6:4

6:4 Гейм, сет и мач за Димитров! Този път прошка нямаше! Григор изигра изключителен гейм, в който с прекрасни сервиси сложи край на мача!

5:4 Пробив за Димитров! Явно, че това развитие не притесни българинът. С феноменален лоб той стигна до шанс за нов брейк при 30:40, а след бекхенд в аут на Тиафо той бе факт.

4:4 Пробив за Тиафо! След като вече нямаше какво да губи, Тиафо заигра много агресивно. Топка на линията му донесе втория брейкбол при 30:40. Последва дълго разиграване, в което Григор сбърка с опит за къса и така американецът върна пробива.

4:3 Пробив за Григор! Търпеливата игра на българина даде резултат и във втория сет. Българинът играеше много умно, с дълбочина в ударите, което водеше и до грешки на американеца. При 30:40 Тиафо не издържа и прати форхенд в аут.

3:3 Най-трудният сервис гейм за Димитров до този момент. В него Григор трябваше и да спасява първи брейкбол. До него се стигна след маратонско разиграване в полза на Тиафо за 30:30 и грешка от форхенд за 30:40. В този момент обаче сервисът помогна на българина, който взе следващите три точки.

2:3 Тиафо продължава да печели подаванията си.

2:2 Григор няма такива проблеми, гейм на 0.

1:2 Тиафо поведе с 40:0, но Григор не се отказа от битката и стигна до равенство преди все пак американецът да спечели гейма.

1:1 Бързи геймове за сервиращите

Първи сет 6:1

6:1 Сет за Димитров! Перфектният сет завършва с прекрасен гейм, в който сервисът на българина му донесе скоростен успех.

5:1 Пробив! Григор се приближава още повече до успеха в първия сет след втори пробив! Гейм, в който българинът демонстрира страхотно търпение, използваше ефективно оръжията си и отново веднага използва шанса за пробив.

4:1 Първи по-труден сервис гейм за Димитров, който започна с изключително стоп воле, но в последствие Тиафо достигна до равенство, но Григор не му позволи повече.

3:1 Тиафо печели своя първи гейм в мача.

3:0 Григор продължава да играе страхотно и взима и втория си сервис гейм на 0.

2:0 Пробив! Прекрасно начало на Григор и пробив още при първата възможност. След продължително разиграване и хубав ретур българинът поведе с 0:30. След слайс воле на мрежата пък дойде равенство за 40:40.

1:0 Великолепен бърз гейм в полза на Григор, в който съперникът почти не е срещна с топката.