Управителното тяло на британския тенис и Уимбълдън AELTC взе решението да въведе важна промяна от следващия сезон, която ще върне старата схема за определяне на поставените тенисисти при мъжете. От 2002 насам системата бе сложна и не зависеше изцяло от мястото в ранглистата на съответния състезател, но от следващата година именно ранкингът ще бъде единственият определящ фактор.

„Взимайки предвид качеството на състезанието, забавлението и модерните тревни кортове, след детайлна дискусия с представители на играчите, AELTC реши, че времето за схемата за определяне на поставените, действаща от 2002 насам, приключи. От The Championships 2021 насетне схемата при мъжете ще бъде базирана само върху ранкинга“, уточниха от управителното тяло.

За дамите няма промяна. При тях определящият фактор продължава да бъде само позицията в ранглистата.

През 2002 година организаторите в Лондон постигнаха споразумение с ATP, че ще се използва „обективен и прозрачен критерий“ за определянето на 32-мата поставени.

Формулата бе следната – към броя на точките от последното издание на световната ранглиста на 32-мата най-предно класирани, заявили участие, се прибавяха всички точки, спечелени на турнири на трева през последните 12 месеца, както и 75% от най-високия точков актив на „зелено“, завоюван на турнир в състезателната година преди това. Така често се стигаше до размествания и несъответствия спрямо ранкинга и номера, под който е поставен тенисистът.

Следващата година наградният фонд на Уимбълдън ще бъде 10 милиона паунда, обявиха от "Ол Инглънд клъб". Те ще бъдат разпределени между 620 участници.

За всички участници в схемата на сингъл – при мъжете и жените, са разпределени по 25 хиляди паунда. По 12 500 британски лири ще вземат играчите, които трябваше да играят квалификации тази година, а за всеки в основната схема при двойките са предвидени по 6250 паунда. 16-те състезатели в надпреварата в инвалидни колички ще получат по 6000 паунда, а по 5 хиляди са заделени за четиримата в дисциплината четворни инвалидни колички.