Тандемът на България между Григор Димитров и Александър Лазаров триумфира в титанична битка на двойки за ATP Cup. В последния мач за деня в Сидни българите сразиха Великобритания, след като трябваше да печелят шампионски тайбрек. Първият сет бе за сметката на българите след спечелен тайбрек – 7:6, но вторият сет бе взет от поданиците на Кралицита след 6:7, за да видим тайбрека при двойките. В хода на него Великобритание бе непрестанно с превес над нашите, но прекалено добър тенис в края на частта, както и индивидуалната класа на Гришо при 8:7 донесе успеха на българите. Невероятно впечатление направи играта на Лазаров, който се раздаваше по повече от отличен начин в хода на първите часове на 4-и януари в Сидни, докато опитът и изяществото от Гришо спомогнаха за втори триумф на българите през деня срещу островитяните. Именно Гришо победи Дан Еванс, а по-рано Камерън Нури победи Димитър Кузманов, за да се стигне до мача на двойките.

Григор възкръсна, сломи Евънс и донесепобеда на България

Гришо емоционален след успеха

25 снимки

Първите 2 гейма минаха под диктовката на сервиращите тенисисти и те нямаха особени затруднения да вземат своите подавания.

В третия гейм на първия сет българският състав поведа с 0:30, но впоследствие Григор не успя да се справи с ретура на Солсбъри на бекхенд страната си. Алекс Лазаров обаче направи светкавичен ретур при следващата точка и така България стигна до последователни точки за пробив. Първата бе отразена след мощен сервис по правата, а втората бе спасена след като Лазаров прати топката в аут. Британците устискаха подаването си, печелейки решителната точка за 2:1.
 
Лазаров започна добре със сервис-мрежа гейма, но опитниците британци наложиха високо темпо в следващите разигравания и стигнаха до поредни точки за прибив. След трудно воле на Лазаров и смаш на Григор, отборнът ни все пак изравни, а при решителната точка се оказаха по-съобразителни и бързи, стреляйки в тялото на съперника - 2:2.

Дуото от острова поведе с 30:0, но Григор и Александър спечелиха следващата точка след минаващ удар по правата, преди Солсбъри да покачи на 40:15 след уверен смаш. При последвалото разиграване Григор свали топката в краката на опонента си и намали на 40:30. Великобритания удържа натиска на нашите представители и след сгрешен бекхенд на Лазаров, по-реномирания тандем поведе с 3:2.
 
Григор застава на линията за сервис и това веднага дава резултат - гейм на нула и 3:3.
 
Солсбъри сервира на бекхенда на Григор, който обаче намери топката със суийтспота и заби бекхенд уинър по правата. Лазаров последва примера му и отвърна по същия начин - печеливш удар от ретур. Солсбъри реагира и отигра по чудесен начин топката на мрежата веднага след сервиса си. Мъри имаше последната дума в следващото разиграване, забивайки смаш в центъра на полето. Същият приключи бърза акция и на мрежата с бекхенд уинър. Отличен сервис на Джо донесе четвъртия гейм в първата част за Великобритания.
 
Нов подаване от страна на България и нов сервис гейм на нула - 4:4.
 
Британците тръгнаха уверено и в деветия гейм, запазвайки устрема си чрез чудесно сервиране от Джейми Мъри в комбинация с отлични изпълнения на Солсбъри на мрежата - 5:4. Изключително разиграване донесеточкана Великобритания, след като направи смач, но ударът му бе посрещнат от Джейми Мъри. Двойна грешка на Гришо даде аванс за британците, но силно отиграване на Лазаров изравни резултата – 30:30. Димитров прати топката между двамата опоненти и те не успяха да се справят, след което авансът бе 40:30 за нашето дуо - 5:5.

Солсбъри сервира добре на дваж пъти, за да донесе превес на британците, но последва двойна грешка – 30:15. Българският тандем извади късмет при последвалото разиграване, изравнявайки резултата, но форхенд аут от Гришо отново изведе Великобритания напред. Солсбъри сервира на второ подаване в тялото на Алекс Лазаров, който не реагира и заедно с Мъри направиха резултата 6:5.

Дванадесетата част стартира със скоростна размяна на мрежата между четиримата, а Мъри сбърка неудобен бекхенд. Григор изигра фантастична точка за 30:0. Алекс Лазаров сервира великолепно, заковавайки ас за 40:15, а с още един Лазаров затвори частта за българския тандем - 6:6.

Тайбрек:  Григор посрещна перфектно сервис по диагонала, след което топката бе върната пак на форхенда му, който бе изигран отлично - точка за България. Британците извадиха късмет при ретура на Солсбъри, а Гришо бе "хванат" неподготвен и резултатът бе изравнен - 1:1.В пореден важен момент Григор направи ас, но Солсбъри с два много добри начални удара направи 3:2. Алекс Лазаров обаче продължи с асовете и сервисите му в хода на края на сета се засилиха значително, след като младият тенисист игра без абсолютно никакво напрежение. С много прецизно отиграване от средата на корта Лазаров прати топката на отсрещната основна линия и след проверка от Великобритания се установи, че ударът е бил редовен - 4:3 за България. Ретурът с бекхенд на Лазаров се получи великолепно и нашият тим дръпна с пореден минипробив.

Много слабо отиграване от Димитров върна минипробива за  британците, след като миг преди това Гришо изпълни брутално силен форхенд зад основната линия, но топката спря в мрежата. Григор направи страхотен сервис, носейки сетбол за България при сервис на британците. Сетът за България дойде, след като нашият тим реализира страхотна точка по правата от Димитров и България поведе в сета.


Сет 2:

Британците изиграха много солиден сервис гейм при начален удар на Лазаров, стигайки до 0:40. Алекс Лазаров върна едната точка и със сбъркан форхенд по диагонала направи така, че пробивът за Великобритания бе факт - 0:1. Британците не успяха да използват умело силните си страни в хода на втория гейм, правейки 30:30, а сгрешен бекехнд на Гришо зад основната линия им даде първия сетбол в частта, а удар с рамката на Лазаров затвърди пробива на българския съперник - 0:2.

Григор Димитров показа страхотната си класа за старт на втория гейм с удар между краката раздели двамата британци и при воле от мрежата не можеше да сбърка. На бърза ръка "лъвовете" стигнаха до три геймбола. Края тна серията на съперника видя своя крак - 1:2, след като България спечели първия си гейм.

Великобритания спечели много важно разиграване при 30:15 и сервис на Мъри, след като дуото сниши топката в краката на Димитров, който нямаше как да реагира и я върна в мрежата. Нов добър сервис от Солсбъри донесе гейма за Великобритания - 1:3. Безупречен сет от българите пък донесе втори гейм в актива на родните представители, които заиграха с голяма свобода срещу Великобритания - 2:3.

Джейми Мъри сервира добре първоначално, след което при втория сервис влезе в индивидуално надиграване с Алекс Лазаров, но воле по диагонала донесе втора точка за британците. Алекс Лазаров бързо взе правилно решение при надиграване на мрежата със Салсбъри и намали на 30:15, но нов сериозен сервис на Мъри даде пак солиден аванс на Великобритания. Нов хубав сервис гейм оформи шестия гейм да отиде на сметката за Великобритания - 4:2. Григор показа ключова класа при началния си удар, затруднявайки съперниците с разнообразни отигравания като посрещач бе Салсбъри, за да донесе трети гейм за България - 3:4.

Мъри успя да изненада българите с красив лоб, но Гришо се постара да закове смач над главата си, след кеото Лазаров направи поредния си перфектен начален удар, за да покачи резултата на 40:30, но киксервис измори много Салсбъри, а Гришо от мрежата намали пак пасива си - 4:5. 

Джейми Мъри накара Гришо да сбърка при посрещането си на сервис, но Лазаров усети намеренията на Мъри и с добра работа с краката се придвижи и с магичен удар от форхенд изравни - 15:15. Григор бе прехвърлен от Салсбъри за 30:15, а двойна грешка на Мъри пак изравни паритета. Отново не навлезе първия сервис на брата на Анди, а екипната работа между Димитров и Лазаров направи така, че младият ни тенисист излезе бързо на мрежата и с бекхенд между Мъри и Салсбъри донесе до брейкпойнт за нашите. Пробивът бе факт след брутални форхенди на Лазаров и той бе с огромна заслуга за връщането на тези точки - 5:5!

Българите направиха красиво пресичане и дръпнаха при сервиса на Гришо с 15:0 след поредно отлично отиграване на Лазаров. Гришо с елитно насочване по оголената браво и бекхенд удвои актива ан "лъвовете", а сетен сервис от Гришо мъчи здраво британците, след което с ас приключихме гейма - 6:5.

Мъри и Салсбъри запазиха нужното хладнокръвие и не сдадоха мача веднага след изиграването на 12-те гейма във втория сет, пращайки го в шампионски тайбрек.

Тайбрек: Превъзходен ретур на Джейми Мъри принуди Лазаров да сбърка, а ново перфектно заставане на Салсбъри затвърди минипробива за Великобритания - 2:0. а Джейми Мъри с причудливо отиграване от мрежата затвърди и двата сервиса на островитяните. Григор сервира, а това бе достатъчно България да спечели и двете му подавания. Превъзходна реакция на Мъри от мрежата направи нужното поданиците на Кралицата да дръпнат с 5:2, а красиво изпълнение, което с прехвърляне бе отиграно то Салсбъри изведе британците до 6:2, а още в първия бе реализиран от Великобритания и изравни сетовете.

Шампионски тайбрек:

Григор бе атакуван от Салсбъри в средата на корта, но най-добрият ни тенисист отстоя с удари към бекхенда и даде превес на родния тандем. Минипробивът бе върнат моментално, след като именно Салсбъри поправи грешката си. Алекс Лазаров сервира добре, но британците реагираха страхотно, а сложен бекхенд на Лазаров отлетя аут. Последва двойна грешка от Димитров и британците се откъснаха с 4:2. Бърза размяна направи резултата 5:3, а Солсбъри сбърка на мрежата, като това не се беше случвало от много време и връщане на минипробива. Изпълнение от форхенд на Лазаров бе грешно и отново британците поведоха с две точки, а Солсбъри с мъдър удар над глава прати топката между двамата родни представители и резултатът бе 7:4. Лазаров запази българските шансове, след като удари топката с рамката от края на корта и тя падна в самия край на основната линия - 7:5 за Великобритания. Опитът на Джейми Мъри си оказа влияние, след като с ретур от мрежата нацели Алекс Лазаров, който бе хванат неподготвен - 8:5. Джейми Мъри отново можеше да донесе нов минипробив за британците, но топката му спря точно край страничната линия - 8:6, а Григор свърши това, което трябваше и намали пасива - 8:7.

Алекс Лазаров представи феноменален тенис, след като върна всеки един удар на британците, но първият такъв на Григор бе в мрежата и британците имат два мачбола - 9:7. Григор се реваншира брилянтно с ретур-уинър по правата, разтягайки се максимално и специалната класа удари британците. И двата мачбола бяха отразени от българите, а мощен смач на Лазаров от мрежата матира британците. Алекс Лазаров с превъзходно воле по правата даде превес на българите - 10:9. Джо Салсбъри доставя начален удар, но Алекс Лазаров сложи точка на спора с фамозен удар по правата.