Доминик Тийм (Австрия) спечели турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс с награден фонд 8,359 милиона долара.

Седмият в схемата Тийм надделя над Роджър Федерер (Швейцария) с 3:6, 6:3 и 7:5 за 2:03 часа. 37-годишният швейцарец, който по-рано този месец спечели титла номер 100, загуби втори пореден финал в Индиън Уелс, след като миналата година отстъпи на Хуан Мартин Дел Потро, и отново пропусна шанс да стигне до рекордна шеста титла на турнира в Калифорния. Федерер реализира едва 2 от 11 възможности за пробив.

Тийм печели титла от сериите Мастърс за първи път, след като досега имаше два загубени финала. 25-годишният австриец до края на миналата година бе един от малцината с положителен баланс срещу Федерер. Сега отново това е факт, като статистиката е 3 победи за Тийм срещу 2 за швейцареца.

Федерер поведе с 3:1 в първия сет след ранен пробив. Тийм успя да върне брейка, но швейцарецът отново взе своето за 5:3 и лесно взе първата част.

Любопитен факт, е че Федерер бе спечелил последните 20 финала, в които бе взимал първия сет. Тийм вдигна оборотите и поведе с 4:1 и в крайна сметка изравни с лекота.

Третата част бе изключително оспорвана. Австриецът отрази възможност за пробив и изравни за 4:4. развръзката дойде при 5:5, когато Тийм се възползва от първата си възможност за пробив. Последва гейм на 15 и историческа победа./БТА