Американецът Франсис Тиафо е първият финалист на турнира по тенис в Токио с награден фонд 2,1 милиона долара. В първи полуфинал  четвъртият в схемата Тиафо победи корееца Куон Сун-у с 6:2, 0:6, 6:4 за 1:37 часа игра.

Двамата си размениха по един сет, а в третата част Тиафо на два пъти проби сервиса на съперника и поведе с 5:2. Кореецът върна единия пробив, но Тиафо не позволи обрат и затвори мача след 6:4.

На финала американецът очаква победителя от другия полуфинал между Тейлър Фриц и Денис Шаповалов по-късно днес.

Фриц достигна до полуфиналите след отказването на фаворита Ник Кирьос, който бе принуден да се оттегли от участие заради проблем с коляното, с който се бори от Откритото първенство на САЩ миналия месец.

"Играх невероятен тенис през цялата година и всъщност имах проблем с коляното около Откритото първенство на САЩ", каза световният номер 20 Кирьос пред репортери.

"Върнах се у дома и вероятно не си взех достатъчно почивка, ако трябва да бъда честен. Върнах се направо към тренировките. Когато тялото ти те предаде, усещането не е хубаво. Знам, че в този случай вероятно е претоварване, а не лоша форма", добави австралиецът.

Кирьос планира да се завърне на турнира ATP 500 в Базел и турнира от сериите Мастърс в Париж.