Джак Сок е сензационният нов шампион на последния за годината Мастърс в Париж. Във финалния двубой, противопоставил дебютанти на финал от такова ниво, Сок постигна обрат срещу сръбския квалификант Филип Краинович - 5:7, 6:4, 6:1.

По този начин Сок спечели първата си Мастърс титла в кариерата, а наградата затова е още по-голяма - американецът стигна до последното място на финалния Мастърс на осемте най-добри в Лондон.

Преди началото на седмицата Сок бе 24-и в ранглистата за 2017 иабсолютно никой не го слагаше в сметките за Лондон. Ранните отпадания на основните претенденти, както и трофеят в Париж обаче направиха това възможно. 

В понеделник той ще бъде под №9 в световната ранглиста, рекорд за него и първо влизане в топ 10, което ще му гарантира и за първи път да завърши годината като ракета №1 на САЩ. 

Още във втория кръг Сок бе близо до отпадане, след като губеше с 1:5 от Кайл Едмънд в третия сет, но няколко дни по-късно вече е горд шампион от Мастърс турнир. Той е и първият американец, който печели титла от престижните серии от 2010 година насам, когато това направи Анди Родик в Маями.

Седмицата определено ще бъде запомнена и от неговия съперник, който преди това имаше едва една победа на ниво АТП през годината.

Краинович премина през квалификациите, след което отстрани имена Юичи Сугита, Сам Куери, Никола Маю и Джон Иснър, а на четвъртфиналите имаше и доза късмет с оттеглянето на Рафа Надал. В понеделник той ще бъде на 33-о място в световната ранглиста.

Той можеше да се надява и на повече, след като перфектната му игра в първия сет му донесе успеха след решителен пробив за 7:5.

Сок обаче не се притесни от развитието и с пробив още в първия гейм на втората част пое контрола. Още един брейк за 4:1 го доближи до успеха. Краинович върна единия пробив, но това не спря американеца да вкара мача в трета част.

В нея като че ли и силите на сръбския квалификант се изчерпаха, а Сок заигра много уверено и стигна до успеха след 6:1.

Сега Сок ще трябва да отложи ваканцията си, защото му предстои участие на Мастърса в Лондон, който стартира следващата неделя. 

Той изпревари в последния момент Пабло Кареньо Буста, който при ази развръзка остава резерва в Лондон. Втората резерва трябва да бъде Хуан Мартин дел Потро, който обаче вече обяви, че няма да пътува за Лондон. Така втората резерва трябва да бъде Сам Куери.