Тенесист №1 в света Новак Джокович организира турнира „Адрия Тур“, в който учасите ще вземе и българската звезда Григор Димитров. Той трябва да стартира на 13 и 14 юни в Белград, а след това да се премести в Задар. По-късно турнето трябва да премине и през Черна Гора на 27 и 28 юни. Планирано е да се играе тенис и в Баня Лука на 3 и 4 юли, а Новак Джокови и Дамир Джумхур ще изиграят демонстративен мач в Сараево на 5 юли.

Но съществува голяма пречка за осъществяването на турнира. Причината е, че Черна Гора и Хърватия отказват да пуснат сърби в страните си. Това не е продиктувано от стара политическа вражда, а от решението в държавите да влизат само граждани от ЕС. По този начин се нарушават значително плановете на Новак Джокович да осъществи турнира. Все още има време, за да се избегне това и в момента сърбинът се е заел с въпроса.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович обяви, че сърбите няма да могат да влизатв Хърватия като туристи, заради пандемията от коронавирус, въпреки че страната отвори границите си за членове на ЕС. Наскоро Черна Гора направи същото.

„Направихме план, според който ще променим решението за временната забрана за преминаване на границата за граждани на редица държави, сред които са Словения, Унгария, Австрия, Чехия, Словакия, Естония, Литва, Латвия, Полша и Германия“, каза Пленкович.

Ако това решение остане в сила за по-дълъг период, не е сигурно дали Джокович ще може да се появи в Задар на 20 и 21 юни, както е предвиден в календара на „Адрия Тур“. Световният №1 трябва да играе по това време с Григор Димитров, Марин Чилич и Борна Чорич.