Квалификантът Филип Краинович сензационно стигна до финала на Мастърса в Париж след драматична трисетова победа над Джон Иснър - 6:4, 6:7(2), 7:6(5) след над 2 часа и 30 минути истинска битка в зала "Берси".

За Краинович, който е №77 в световната ранглиста, това бе седма поредна победа във френската столица, а по този начин 25-годишният сърбин се класира на едва първия си АТП финал в кариерата.

В основната схема Краинович се справи с Юичи Сугита, Сам Куери и Никола Маю преди да получи и доза късмет с отказването на Рафа Надал. Срещу Иснър обаче сърбинът показа, че мястото му на полуфинал не е никак случайно. С победата си той лиши американеца от възможността да заеме последното място за финалния Мастърс на осемте най-добри.

Иснър можеше да направи това с титла в Париж, но сега в борбата остават само двама - Пабло Кареньо Буста и Джак Сок, който също трябва да стигне до трофея, ако иска да изпревари испанеца. Във втория полуфинал Сок ще се изправи срещу другата голяма сензация в Париж Жулиен Бенето, който победи трима тенисисти от топ 15, за да достигне до едва втория си полуфинал на Мастърс турнир.

Съвсем очаквано мачът между Краинович и Иснър премина без почти никакви шансове за пробив, но сръбският аутсайдер се справяше отлично на свой сервис. Освен това той реализира единствения си шанс за пробив в целия мач - за 3:2 в първия сет, което му донесе и успеха в него с 6:4.

Втората част премина изцяло без шансове за пробив, но в тайбрека сърбинът загуби първите си два сервиса, което се оказа решаващо.

В третия сет Краинович премина през маратонски първи гейм, след което отрази и шанс за брейк при 4:4, за да вкара мача в тайбрек. Той започна с минипробив на Иснър, но в последствие с няколко отлични ретура сърбинът си осигури най-големия успех в своята кариера.

Така той се превърна в първия квалификант на финал в Париж от 2012 година насам, когато това направи Йежи Янович.