Вторият поставен Себастиан Баес от Аржентина спечели титлата на турнира по тенис на клей в Сантяго (Чили) от сериите АТП 250 с награден фонд 661 585 долара.

Баес се наложи във финала над представителя на домакините и четвърти в схемата Алехандро Табило след обрат с 3:6, 6:0, 6:4. Двубоят продължи два часа и 16 минути.

Победата бе 16-а за аржентинеца за 2024 година, а в последните 52 седмици той спечели четири титли, като само Новак Джокович и Яник Синер имат повече от него в съответния период - по 5. Това е негова общо шеста титла на ниво АТП и му донесе влизане в топ 20 на световната ранглиста.

Себастиан Баес загуби първия сет след като Табило осъществи пробив за 4:2 и поведе с 5:2, след което затвори частта при 6:3. Последва коренно различен втори сет, в който аржентинският тенисист не даде нито един гейм на чилийския си противник и след 6:0 изравни резултата.

Серията на Баес продължи с нови три гейма за аванс от 3:0 в третата част, а Алехандро Табило не успя да му се противопостави до края. / БТА