Каспер Рууд достигна 1/8-финалите на турнира от Големия шлем - Ролан Гарос, след като спечели двубоя си с Джъджън Джан в четири сета - 4:6, 6:4, 6:1, 6:4, за близо два часа и 40 минути игра.

71-ият в света китаец започна вдъхновено и проби подаването на финалиста от миналата година още в първия му сервис гейм. Норвежецът обаче се окопити и върна брейка в осмия гейм, само за да бъде пробит отново от азиатеца. Джан имаше трудности при затварянето на сета на свое подаване, но спаси три точки за връщане на пробива и така поведе в резултата. Китайският талант имаше три шанса за пробив в началото на втория сет, но Рууд се възстанови и след спечелването на сервис гейма си, реализира брейк. Джан го върна моментално, но допусна нов в десетия гейм, който сложи точка на спора във втората част. В третата Рууд бе безапелационен и даде само един гейм на съперника. Четвъртият сет бе оспорван и решен от един-единствен брейк, който дойде в петия гейм и бе на сметката на Рууд.

Така четвъртият в света си осигури място в осминафиналната фаза, като статистиката от срещата показа изключително изравнени сили - двамата завършиха с по шест аса и по три двойни грешки, като вкараха и по 67% първи сервис. В добавка, Джан и Рууд приключиха с по 39 уинъра, но разликата дойде в непредизвиканите грешки - там китаецът направи осем повече от норвежеца.

В 1/8-финалите финалистът от 2022 чака шампиона от Женева Николас Джари от Чили или американеца Маркос Хирон.