Отборът на Русия се класира за полуфиналите на Купа Дейвис, след като победи Сърбия с 2-1 в много оспорван и интересен мач в мадридския спортен комплекс "Каха Магика". След като двата тима си поделиха двата мача на сингъл, всичко се реши в срещата на двойки, която бе изпълнена с драма и емоция, а Андрей Рубльов и Карен Хачанов успяха да спасят три мача в решаващия тайбрек, за да стигнат до крайния успех.

В първия мач за деня Рубльов бе категоричен срещу Филип Крайнович и го победи с 6-1, 6-2, за да даде преднина на своя тим, но след това световният номер 2 Новак Джокович възстанови равенство с успех над Хачанов с 6-3, 6-3. В мача на двойки Джокович обедини сили с Виктор Троицки, като двамата започнаха силно и пробиха за преднина от 3-1, но след това Рубльов и Хачанов вдигнаха оборотите и стигнаха до пълен обрат за крайното 6-4 в първия сет.

Втората част започна по подобен начин, като сърбите пробиха рано, а съперниците им успяха да изравнят, като в този етап от двубоя адреналинът вече бе максимално покачен и имаше чести гневни изблици най-вече от сръбския лагер, но също така и от Рубльов. В крайна сметка сърбите отново пробиха и вкараха мача в решаващ трети сет, в който след равностойна игра се стигна до тайбрек. В него Джокович и Троицки имаха три мачбола, но не успяха да реализират нито един, като Троицки направи няколко решаващи грешки, след което руснаците се възползваха от първата си възможност и затвориха мача с 10-8 след около два часа и половина игра.

По този начин Русия продължава към полуфиналите, където ще срещне тима на Канада, който вчера победи Австралия с 2-1. По-късно днес ще се изиграят останалите два четвъртфинала: Испания - Аржентина и Великобритания - Германия. /БГНЕС