Холгер Руне се класира за втория кръг на силния тенис турнир от сериите Мастърс 1000 в Париж, след като обърна Стан Вавринка в страхотен мач – 4-6, 7-5, 7-6 (3), за над два часа и половина игра.

Шампионът в Стокхолм, който миналия уикенд загуби финала на турнира в Базел от Феликс Оже-Алиасим, отстъпи в първата част на трикратния победител в турнирите от Големия шлем след един-единствен пробив, дошъл в десетия гейм. Вторият сет започна с ранен брейк на младия датчанин, но Вавринка върна пробива, а след това имаше два мачбола в десетия гейм, които обаче пропусна. Това повлия негативно на швейцареца, който се пропука и след нов пробив, Руне сервира успешно за изравняване на частите.

В третата Вавринка пропиля още един мачбол в 12-ия гейм, а съдбата на сета и мача бе решена в тайбрек. В него Руне бе по-солиден от двамата и така се поздрави с победата. Датчанинът направи десет аса, спечели 80% от точките на първи сервис, спаси седем от деветте възможности за пробив пред Вавринка и завърши с 43 уинъра и 26 непредизвикани грешки по пътя към успеха. В следващия кръг скандинавецът ще играе с десетия в схемата Хуберт Хуркач.

Карен Хачанов е първият съперник на действащия шампион Новак Джокович. Руснакът надви шампиона в София Марк-Андреа Хюслер от Швейцария в три сета. Шампионът през 2018 година пласира 10 аса при успеха над швейцарския квалификант с 6:3, 4:6, 6:4 след почти два часа игра. Така за място на четвъртфиналите той ще се изправи срещу защитаващия титлата си и шесткратен победител в надпреварата Джокович.

Поставеният под номер 3 Каспер Рууд (Норвегия) също продължава напред след победа във втория кръг над участващия с "уайлд кард" представител на домакините Ришар Гаске с 6:1, 7:6(7). Рууд изоставаше с 3:5 гейма във втората част, а в тайбрека отрази и сетбол  при 6:7 точки, като с три поредни разигравания триумфира.

Gulliver/GettyImages
22 снимки

Финалистът във Виена Денис Шаповалов обърна представителя на Аржентина Франсиско Серундоло и ще играе с Пабло Кареньо-Буста.