След силно представяне на клей през миналата година, когато спечели турнира в Мюнхен – негова първа титла в АТР-тура, датчанинът Холгер Руне ще се опита да пренесе тези емоции и през 2023-а година. В мач от втория кръг на Мастърса в Монте Карло с награден фонд 5,77 милиона долара, той се справи с Доминик Тийм (Австрия) с 6:2, 6:4.

Това е трето негово участие на този турнир и той за първи път стига до трети кръг. Във всяко от предишните си две участия той беше победен от Каспер Рууд – в първия кръг на 2021-а година и във втория миналата.

Това е първият ми мач отново на клей, така че трябваше да направя няколко корекции. Но като цяло съм доволен от начина, по който се справих със ситуацията на корта“, каза Руне след края на мача и добави, че най-важното е било запазването добра дълбочина на ударите му. „Доминик вече изигра няколко мача на клей. Той е опасен играч. Прави уинъри от всяка точка на корта, така че трябваше да бъда агресивен, да се движа добре и да не му давам възможности.

Тийм направи няколко много добри мача този сезон, в това число и при победата над Ришар Гаске в първия кръг тук и стартира добре и сега. Но Руне беше прекалено силен за него. С два пробива за 3:2 и 5:2 младият скандинавец буквално подпечата първия сет. Във втория двамата се държаха сервис за сервис до 3:3. Когато дълъг седми гейм, преминал през пет спасени брейк-пойнта, в крайна сметка отиде на сметката на датчанина. Тийм се опита да се съпротивлява и в последния 10-и гейм. Той имаше две точки за пробив, след това спаси три мач-пойнта, но трябваше да се предаде пред агресивната игра на Руне.

Следващият съперник на 19-годишния Руне ще бъде Матео Беретини (Италия), който отстрани в три сета номер 33 в ранглистата на АТР Франсиско Черундоло (Аржентина). Беретини спечели 5:7, 7:6 (1), 6:4 за 2 часа и 43 минути игра. 

Беретини водеше с 5:0 в първия сет след два поредни пробива, нещо невероятно за мач на такова ниво. В крайна сметка невярващ той започна втората част след 5:7. Във втория сет римлянинът се концентрира много повече и до 6:6 и двамата не бъркаха нито веднъж. Дори  при 6:5 Беретини имаше 4 налични сет-пойнта, но не успя да ги реализира. На тайбрека италианецът не допусна грешни стъпки, за разлика от опонента си и изравни сетовете.

Въпреки проблем с ребрата , който го принуди да потърси лечение от физиотерапевт, Беретини продължи да удря с ентусиазъм и в третия сет. Този път Черундоло беше този, който усети проблем и поиска почивка за лекар, която след това му коства мача.

Автор: Атанас Василев/БТА