Изненадите на турнира по тенис от сериите "Мастърс 1000" в Рим продължават да валят една след друга, след като в четвъртия кръг от надпреварата отпаднаха поставените под номер 6 Андрей Рубльов и номер 8 Яник Синер.

Руснакът Рубльов загуби с 6:7(5), 6:4, 3:6 от германския квалификант Яник Ханфман, който път постигна втората си победа над играч от топ 10 от началото на турнира след тази над Тейлър Фриц във втория кръг.

Ханфман измъкна първия сет след тайбрек със 7:5 точки и макар да допусна пробиви в първите геймови и във втория, и в третия сет, той в крайна сметка излезе победител. Ранният пробив във втория сет бе достатъчен за Рубльов, за да изравни резултата, но в третия сет руснакът не успя да се справи с мощната игра на съперника си от основната линия. 

Ханфман върна веднага пробива за 1:1, а след това реализира още един за 4:2 гейма. Той затвори мача с ас, който бе шестият му в мача. Германецът наниза и 41 печеливши удара, с които неутрализира 18-те аса и 34-те "уинъра" на Рубльов.

На четвъртфиналите Ханфман ще очаква победителя от срещата между бившия водач в световната ранглиста Даниил Медведев (Русия) и олимпийския шампион Александър Зверев (Германия).

Място в топ 8 намери и аржентинецът Франсиско Черундоло, който победи с 6:7(3), 6:2, 6:2 първата ракета на домакините от Италия Яник Синер.

Черундоло изигра един от най-добрите си мачове в последно време, въпреки че в първия сет на два пъти допускаше изоставане с пробив. Аржентинецът докара нещата до тайбрек, който загуби с 3:7 точки, но рано в началото на втория сет поведе с 3:0 гейма с два пробива аванс. Черундоло реализира още три пробива до края на мача и използва всички колебания в играта на Синер, за да го накаже.

За място на полуфиналите Черундоло ще спори с поставения под номер 4 в схемата Каспер Рууд. Норвежецът нямаше големи трудности срещу сърбина Ласло Джере и го отстрани след 6:1, 6:3 за точно 70 минути игра.