Испанецът Рафаел Надал спечели за рекорден 12-и път титлата на турнира по тенис на червени кортове в испанския град Барселона с награден фонд 1.57 милиона евро.

Водачът в схемата победи номер 2 Стефанос Циципас (Гърция) с 6:4, 6:7(6), 7:5 в драматичен мач, продължил 3:38 часа.

Надал, който участват за 16-и път в Барселона, има вече рекордните 12 титли от надпреварата. За него това е 87-и трофей в кариерата и 61-и на червени кортове.

В първия сет Надал преодоля пасив от 2:4 и след четири поредни гейма поведе в резултата.

Във втората част двамата си размениха по един пробив, а испанецът пропиля два мачбола в десетия гейм. В тайбрека той поведе с 4:2, последваха четири поредни точки за Циципас - 6:4, Надал успя да изравни, но с нови две точки гръцкият тенисист изравни резултата.

В третия сет Циципас стигна до мачбол в десетия гейм, но в 11-ия загуби подаването си. При свой сервис в 12-ия Надал спаси точка за пробив и затвори срещата с третия си мачбол.

"Това беше най-трудния ми финал. Не съм играл такъв тук досега. За мен беше много важно да повдигна нивото си и тази победа затвърждава прогреса ми. Трофеят в до мен, това означава много", каза Надал, който спаси мачбол в десетия гейм на третия сет, за да стигне до успеха.

Това е втори турнир на червени кортове, от който Надал има 12 или повече трофея. Испанецът е 13-кратен шампион на "Ролан Гарос".

След победата си Надал ще се завърне на второ място в световната ранглиста на АТП в понеделник.