Номер 5 в схемата на турнира в Дубай Юго Юмбер (Франция) показа почти безупречно представяне и преодоля Александър Бублик (Казахстан) с 6:4, 6:3, за да триумфира с титлата. Това е втори трофей в турнир от АТР за французина през този сезон.

25-годишният французин стана едва третият състезател в професионалната ера на тениса, който печели първите си шест финала на ниво АТР, изравнявайки постижението на Ернестс Гулбис (Латвия) и Мартин Клижан (Словакия).

"Наистина не знам дали е така, но е факт, че имам добра статистика. Но не е само моя заслугата, а имам много силен екип около себе си", заяви доволният победител, попитан дали има специална рецепта как се постига подобно нещо.

Намиращият се в добра форма шампион от турнира в Марсилия показа здрави нерви и последователност в началния удар. В оспорвания първи сет той се възползва от двойна грешка на Бублик в 10-ия гейм. Казахстанецът, който е номер 7 в схемата, отрази първата възможност за пробив, но след това сам даде успеха.

"Не е лесно да играеш срещу Бублик. За да успея трябваше да остана максимално спокоен и фокусиран. Той имаше няколко възможности да пробие подаването ми в първия сет, но вече знам как да излизам от такива ситуации", заяви доволният Юмбер.

Играещият с лявата ръка Юмбер се представи като опасен противник на полуфинала, когато отстрани финалиста от "Аустрелиън Оупън" Даниил Медведев. А сега във втория сет проби казахстанския си противник в четвъртия гейм за 3:1, принуждавайки го да прати топката в мрежата. При 5:2 мнозина виждаха победата на Юмбер, но Бублик – носен от подкрепата на публиката, се опита да се върне. Той пробва няколко изненадващи удара, които обаче не му донесоха нужния обрат. Сервирайки за мача, Юмбер трябваше да отрази един брейк-пойнт, след което и да затвърди успеха си от втори опит. / БТА