Вече е и официално - бившият №2 в тениса и настоящ турнирен директор на Мастърса в Индиън Уелс Томи Хаас сложи край на състезателната си кариера.

Хаас бе спрял с турнирите в последните седмици и решението изглеждаше ясно, но официално бе обявено след победата на близкия му приятел Роджър Федерер над Хьон Чун на 1/4-финалите в "Индиън Уелс Тенис Гардън".

"Считам се за късметлия, че успях да си изкарвам прехраната с професионален тенис за повече от две десетилетия", заяви емоционалният Хаас. "Спортът ми даде прекрасни приятелства, възможността да пътувам по света и възможности да създам невероятни спомени. Той ме научи и много затова какво значи да срещнеш предизвикателства, да отвърнеш и да ги преодолееш. Към моите родители, семейство, съпруга и деца, благодаря на всички за любовта и одкрепата, които ми дадохме през годините. Но към феновете, благодаря ви, че ме подкрепяхте през кариерата ми."

Хаас достигна до №2 в света на 13 май 2002, а в 8 сезона завърши в топ 20 на света. Той завършва кариерата си с 15 АТР титли на сингъл в 28 финала. Последните дойдоха през 2013-а, когато спечели в Мюнхен и Виена. И на четирите турнира от Големия шлем Хаас достигаше поне до четвъртфиналите, а най-големите му успехи са четири полуфинала - на Аустрелиън Оупън през 1999, 2002 и 2007, както и на Уимбълдън през 2009.

Общо победите на Хаас са 569, а единственият германец с повече е Борис Бекер със 713. Хаас има и сребърен медал от Олимпиадата в Сидни 2000.

За съжаление кариерата на тенисиста с един от най-красивите бекхенди с една ръка бе съпътствана от много проблеми с контузии, които му попречиха да стигне и до още по-големи успехи. Той претърпя общо 9 операции, но винаги се завръщаше на висота. Неслучайно през 2004 и 2012 спечели наградите за Завръщане на годината на АТР.

А последната победа в кариерата на Хаас дойде през юни 2017-а, когато във втори кръг победи самия Федерер.

Хаас е турнирен директор в Индиън Уелс от 2016-а насам и ще продължи да изпълнява тази роля.

"Бях много щастлив да бъда там за Томи, за този голям момент в кариерата на Томи", сподели Федерер на пресконференцията си след това. "В началото имахме съперничество, но се познавахме малко, защото и двамата говорим немски. Затова винаги се разбирахме добре."

"Особено в последните 10 години, откакто той започва да излиза със Сара и след това имаха деца, запознахме да се опознаваме все по-добре. Той винаги е бил един от най-близките ми приятели на тура. Просто съм щастлив за него, че взе такова голямо решение."