Григор Димитров и Рафаел Надал изиграха нов великолепен тенис сблъсък помежду си, но испанецът отново се оказа победител в него след успех в три сета - 6:3, 4:6, 6:1.

Последният мач между двамата бе полуфиналът на Аустрелиън Оупън, където Надал победи в безмилостна петчасова битка, която според много специалисти бе най-добрият мач за годината. Е, в Пекин световните №1 и №8 напомниха за онзи великолепен сблъсък с нова битка на изключително ниво, в която маратонските разигравания и спиращи дъха изпълнения бяха постоянни. 

Нивото и на двамата на корта бе много високо, а разликата бе просто перфектната игра на Матадора във важните моменти. Димитров не успя да се възползва от своите шансове за пробив, но заслужи само поздравления за характера и волята за победа, както и за играта си през цялата седмица. Испанецът обаче показа защо е №1 в света към момента и заслужено стигна до победата след 2 часа и 16 минути игра.

Точно преди година Григор бе постигнал единствения си до този момент успех над Матадора след 6:2, 6:4. 365 дни по-късно обаче Надал показа колко дълъг път е извървял през това време и съумя да покаже най-доброто от себе си.

Той стартира двубоя с игра, близка до перфектната и въпреки че Григор също не игра слабо, единственият пробив в четвъртия гейм донесе успеха на испанеца. Надал стартира перфектно и във втората част, пробивайки още в първия гейм. В третия пък имаше два шанса за втори пробив и краят на мача изглеждаше близо. В този момент Димитров заигра по-агресивно и освободено, отрази опасността и върна пробива за 3:3. Надал на свой ред заигра малко по-колебливо, а съперникът му използва момента и с решителен пробив за 6:4 вкара двубоя в трета решителна част.

Получилият се в нея резултат от 6:1 не отразява отношението на силите, но Надал нанесе тежък удар с пробив още в първия гейм, а след това просто бе този, който използва по-добре шансовете си.

Така Надал стигна до финала, където негов съперник ще бъде победителят от мача между Александър Зверев и Ник Кириос. Григор пък се отправя към Шанхай, където през следващата седмица ще се проведе предпоследния за годината турнир от сериите Мастърс. В него Димитров е поставен под №6, а жребият показва, че отново може да се срещне с Надал на четвъртфинал.

Многобройна агитка от българи и китайци подкрепя Григор срещу Надал

Ето как се разви мачът:

Първи сет 3:6

Още второто разиграване в мача загатна за голямото шоу, което предстои. Надал успя да спечели гейма на 0, след което Григор също стартира уверено като единствената точка, която даде на съперника бе от двойна грешка. Първата почивка дойде при 2:1 след нов гейм на 0 за Надал. 

За съжаление първият пробив бе в сервиса на Димитров. С блестящ форхенд уинър Надал стигна до 30:30, а двойна грешка му осигури и шанса за пробив. В него Матадора отново игра много търпеливо и след бекхенд в аут на българина поведе с 3:1. Трети перфектен сервис гейм на 0 пък значеше 4:1 за световния №1.

Григор спря серията му със солидна игра, а след като до този момент нямаше дори точка в подаването на съперника, в седмия гейм българинът стигна до шансове за връщане на пробива. Форхенд уинър по диагонал и къс диагонал в мрежата на Надал значеха 15:40 и два шанса. В този момент обаче Надал изигра две перфектни точки, след което и да вземе гейма за 5:2.

Втори пореден сервис гейм на Димитров завърши на 0, но след него испанецът нямаше проблеми да затвори сета на своето подаване.

Втори сет 6:4

Вторият сет започна с пробив за Надал още в първия гейм, който дойде след много грешки на Димитров. Той започна гейма с двойна грешка, последва топка в мрежата от рутинен форхенд и красиво разиграване, в което обаче Надал размина съперника от форхенд. Още първият брейкбол бе реализиран след нова грешка от лесен форхенд.

Ракета №1 на България опита да стигне до рибрейк, но при 30:30 бе матиран при прекрасна размяна от двамата. С невероятна импровизация от слайс воле Димитров стигна до дюс, но Надал отново надделя.

Вторият последователен пробив също бе близо след грешка на Григор по обратния диагонал и 30:40. С добър сервис обаче българинът се справи, а след това трябваше да отразява още един шанс за брейк.  В крайна сметка маратонският гейм завърши с успех на световния №8, който запази интригата в двубоя.

В следващия сервис гейм на Надал Димитров се доближи още повече до връщане на пробива, но отново испанецът бе перфектен в трудните моменти. Геймът започна с 0:30, а при 30:30 великолепни изяви от бекхенд на българина му донесе брейкбол. На втори сервис обаче Матадора действа отлично, Димитров пресили форхенда, а след още две точки Надал поведе с 3:1.

Българинът взе подаването си на 15, след което  по много труден начин най-сетне стигна до пробива. Двойна грешка на Надал доведе до 15:30, а при 30:40 пръвият шанс за пробив бе пропилян след агресивен ретур в аут.

Матадора отрази още един брейкбол след продължително разиграване, но Димитров не се отказа, заигра още по-концентрирано и си осигури трети шанс, който най-сетне бе реализиран след удар с рамката от ретур на испанеца. Добрата игра на Гришо продължи с комфортен гейм за 4:3. Испанецът взе следващото си подаване, но хасковлията отговори с гейм на 0 и така накара съперника си да сервира за оставане в сета.

Последва изключителен гейм, в който българският лъв се пребори по страхотен начин за успеха. С Бекхенд по късия диагонал си осигури 30:30, а грешка на Надал доведе до сетбол. Надал взе следващите две разигравания, но след тях последваха две грешки и нов сетбол. Този път Димитров даде всичко от себе си и с блестящ бекхйенд уинър в близост до мрежата си осигури успеха в сета.

Трети сет 1:6

За съжеление след прекрасния втори сет, решителната част започна с пробив за Надал още в първия гейм. След двойна грешка за 0:30 и невероятен минаващ за 15:40 Надал си осигури два шанса за брейк. Те бяха отразени, както и още един. Четвъртият шанс обаче се оказа фатален. Последва разиграване с близо 30 удара, в чийто край Димитров загуби баланс и Надал стигна до гейм за 1:0.

Отново Григор направи всичко по силите си да стигне до рибрейк. След малко късмет с мрежата и минаващ бекхенд поведе с 30:0, дълбок форхенд пък му осигури шанса при 40:30. Няколко сантиметра обаче не му позволиха да отправи успешна топка на мрежата, а след това Надал затвърди за 2:0.

Последва поредният маратонски гейм в този мач, в който почти всички разигравания бяха много продължителни. Григор се бори много, но Надал вдигна чувствително нивото на своята игра. Два шанса за пробив бяха отразени, но третият бе успешен и испанецът поведе с 3:0.

Гейм на 0 доближи Надал максимално до успеха в мача, а Димитров спря серията на съперника си с гейм на 15. Големият шанс се откри в шестия гейм, когато след няколко агресивни изпълнения, включително бекхенд уинър от седнало положение, Григор си осигури три шанса за връщане на един от двата пробива. Надал обаче отново включи най-високото ниво на играта си и спечели гейма, а това сякаш окончателно пречупи Димитров, който след няколко грешки предаде подаването си за крайното 1:6 в третата част.