Йошихито Нишиока изхвърли поставения под номер 1 в основната схема на Корейския Оупън Каспер Рууд след успех с 6-2, 3-6, 6-2 в четвъртфиналите на надпреварата от сериите АТП 250. Японецът, 56-и в световната ранглиста, спря двукратния финалист в турнирите от Големия шлем тази година със страхотна игра за най-голямата си победа през сезона. Срещата продължи около два часа.

Откриващият сет мина под диктовката на азиатеца. Нишиока започна с ранен пробив, който след това защити, а впоследствие направи нов, за да триумфира с лекота в частта. Във втората обаче Рууд демонстрира класата си и след като спаси две точки за пробив в петия гейм, направи пробив в шестия и след това не погледна повече назад. Стигна се до заключителен трети сет, в който играта бе равностойна до 3-2 гейма в полза на японеца, преди той да влезе в серия от три поредни, с което да сложи и точка на спора.

Рууд завърши с десет аса срещу само три за Нишиока, но японският тенисист бе по-ефективен при процента вкаран сервис и спечелените точки на първо и второ подаване, като при втория загуби едва пет точки за целия мач. Нишиока отрази и пет от шестте възможности за брейк пред скандинавеца, а при уинърите и непредизвиканите грешки голямата разлика дойде при непредизвиканите – едва 14 за азиатеца срещу цели 35 за Рууд.

Норвежецът вчера си гарантира място във финалите на АТП в Торино за втора поредна година, докато Нишиока ще играе с победителя от американския сблъсък между Маккензи МакДоналд и Александър Ковачевич в полуфиналите.

В долната половина е вече ясен мачът в последните четири на турнира. Четвъртият в схемата Денис Шаповалов надигра без проблеми молдовеца Раду Албот с 6:2, 6:2 за час и 13 минути игра. Канадецът достига до полуфинал на турнир на АТП за втори път тази година след надпреварата в Дубай през март.

БТА / BTA
7 снимки

Шаповалов ще се изправи срещу Дженсън Бруксби, след като американецът продължи към 1/2-финалите без игра след отказа на втория в схемата Камерън Нори заради заболяване.